Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken satsar på framtidsmässa

SANDVIKENSandvikens kommun tittar framåt och vill att medborgarna också drar sitt strå till stacken.

Det handlar om visioner och strategiskt arbete till 2010.
- Vi har gjort ett underlag som vi nu skickat ut till tolv politiska föreningar och tio företag i kommunen, säger Stefan Hedin, kommunalråd i Sandviken. Meningen var att vi ville få in svar och åsikter senast sista augusti, men aktiviteterna ligger nästan nere under sommaren och nu har vi förlängt tiden till sista oktober.
Från och med måndag kommer materialet Vision och strategiskt arbete för Sandvikens framtid 2010 att ligga ute på kommunens websida.
- Vem som helst ska kunna säga vad de tycker och tänker om det material som finns, säger också Lennart Östblom, kommunstrateg. I och med att vi skjutit fram sista dagen får också skoleleverna en chans att vara med och påverka.

Nytt tänkande
- Målet är att vi vill ha ett nytt tänkande för sandvikenborna, fortsätter Östblom. Vi måste börja titta lite längre än att Sandvik är ett företag där alla arbetar. Titta på orter som Järbo, Storvik och Årsunda där det finns flera företag som är viktiga för sina bygder.
För de styrande i Sandviken gäller det att finna nya sysselsättningar. Därför kommer en framtidsmässa att ordnas på Folkets hus 22 - 24 november.
- Där ska vi redovisa framtidsaktiviter inom kommunikationer, attraktivt boende och livsmiljö, kunskapstillväxt, näringslivsutveckling och demokrati och medborgardialog, fortsätter kommunstrategen. Ta bara nya motorvägen mellan Uppsala och Mehedeby som förkortar resandet rejält. Det ska vi dra nytt av.
- Varför ska det vara omöjligt att ha ett tågstopp vid Vallhov och ett vid sjukhuset i Gävle, menar Stefan Hedin. Det finns mycket som det ska gå att förändra. Vi ska komma ihåg att det inte finns några tokiga ideer. Vi ska gå igenom allt.

Ge råd per telefon
Callcenterbranschen växer också i Sandviken och i en snar framtiden är det inte omöjligt att den verksamheten utökas.
- Det skulle inte vara helt omöjligt att sjukvården skulle dra nytta av det, menar Hedin. Här ska sjuksköterskor och läkare kunna ge råd via telefon.
Utvecklingen vid Sandbacka Park går också framåt.
- Nästa höst är anläggningen större än den som finns i Gävle, säger Östblom.
På 20 år har Sandviken tappat 6 800 innevånare.
- Det är mer än hela Ockelbo kommun, förklarar Lennart Östblom. Det har skapat problem med ödetomter och det är inte lätt att minska en kostym som är för stor.
JÖRGEN LARSSON