Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken ska bli Nordens vackraste stad

SANDVIKEN
-Sandviken ska vara Nordens vackraste stad om fem år.
Det säger stadsarkitekt Derek Lewis, som höll stadsvandring i går.

Men det är inte genom att riva och bygga nytt som han vill förändra. Utan genom att ta tillvara det som redan finns i Sandviken på ett bra sätt.
-Allting man gör ska vara exceptionellt bra. Oavsett om det är en ny plan, ett nytt hus eller en ny trafiklösning ska det vara bästa möjliga. Den inställningen har jag, säger Derek Lewis.
Han står i södra ändan av Köpmangatan och talar inför ett trettiotal intresserade.
-En stad ska kännas trygg och tillgänglig för alla. Kvinnor som män, unga som gamla. För folk i rullstol.
Derek Lewis vill slå ett slag för Kanalgränd. En lite bortglömd gatstump drygt 200 meter från centrum.
-Det här området är väldigt mycket Sandviken för mig, säger han och förklarar att han hittade dit första gången genom att gå vilse. Genast började han fundera på hur man skulle få gatan mer aktiv.
Lösningen ligger på kommunens förrådsplan vid Kvantum. Den gamla Kyssbron, som ersattes av en ny cykelbro genom Kanalparken för några år sedan.
-Den vill jag lyfta hit och skapa ett naturligt promenadstråk längs Kanalgränd, säger Derek Lewis där han står vid kanalen och pekar.

Inga höghus
Om bron läggs som en förlängning av Kanalgränd går den rakt fram till entrén på Parkbadet.
Några saker upprepar han gång på gång under stadsrundvandringen. Det ena är att Sandviken ska vara vackrast i Norden om fem år. Det andra är att man ska tänka lite yngre, lite kvinnligare och lite mer europeiskt.
Och då menar Derek Lewis tillgängligt, tryggt och mysigt. Låg bebyggelse hör hemma i Sandviken, menar han. Inte höghus. Miljonprogrammen Björksätra och Norrsätra var misstag, det ska inte upprepas. I stället vill han framhålla området längs kanalen, mitt i centrum, men sin blandade bebyggelse.
-Jag är väldigt förtjust i vatten, och är det en sak som är outnyttjad i kommunen så är det just kanalen, säger han.

Ny uteservering?
Sedan ska man ta vara på och uppskatta det som finns, menar han. Särskilt i Sandviken som har en så fantastisk arkitektonisk tradition med Ralph Erskines bostadsområden.
De ska få utrymme, men man måste åtgärda vissa saker så att arkitekturen syns.
-De där små sakerna som lyktstolpen som lutar, soptunnan med trasigt lock. En trasig staty, eller graffitin på stadshuset. Alla de där sakerna som visar att man bryr sig, säger Derek Lewis.
Stadshuset förresten. Det fyller 40 år i december nästa år. Det vill Derek Lewis fira genom att ge det en ny framtoning. Han vill anlägga små torg runt baptistkyrkan på Hyttgatan och skapa en trevlig miljö för knallar. Varför inte skapa en uteservering på Hotell Princess nersida och en ingång till stadshuset från det nya torget. Idéerna är många.
Jerntorget tänker han däremot låta vara som det är.
Det kan vara bra att ha när man ska fira SAIK:s SM-guld.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se