Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken skuttar uppåt på bästalistan

SANDVIKEN
Sandviken är Sveriges 15:e bästa skolkommun 2003. Det anser Lärarförbundet.

- Otroligt glädjande, säger skolchefen Bo Broman. I så dana här dagar när vi får kritik är det kul att få beröm också.
Genom att ranka alla Sveriges 289 kommuner vill Lärarförbundet lyfta fram de kommuner som de anser ger skolan goda arbetsförutsättningar och som lyckas särskilt väl med sitt uppdrag. Sandviken är alltså en av dessa kommuner. Däremot hamnar till exempel Gävle på en plats en bit över hundrastrecket.

Tolv kriterier
"I en tid då allt fler kommuner tvingas till nedskärningar och hårdföra prioriteringar känns det extra viktigt att visa att satsningar på utbildning är en klok investering", skriver Lärarförbundet.
Tolv olika kriterier har fackförbundet satt upp som särskilt viktiga när de bedömt kommunerna. Till exempel lärartäthet, utbildade lärare, friska lärare, betygsresultat, övergång till högskolan och andel barn i förskola.

Upp 53 platser
Det här är andra året som kommunerna rankas på det är sättet. Sandviken har skuttat upp hela 53 placeringar sedan förra året. Vad det beror på har Bo Broman svårt att svara på på rak arm. Men en viktig del är att nog att Sandviken har en hög lärartäthet, tror han. I går var han mest glad över ryggdunken från facket. Mitt i all debatt om nedläggningar av skolor är det extra kul med sådan här statistik, tycker skolchefen.
- Nu är det 14 placeringar kvar. Vi får ta och diskutera hur vi ska nå dit, säger han.
Lomma kommun i Skåne är allra bäst, enligt Lärarförbundet. Följd av sina grannkommuner Lund och Staffanstorp.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se