Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken stoppar pollenfälla?

GÄSTRIKLAND
Sandvikens kommun verkar nu vara det enda hindret mot en drift av pollenfällan vid länssjukhuset i år. Bygg- och miljönämndens ordförande i Gävle irriteras av det och tycker att frågan är så viktig att den bör lyftas upp till Gästrikekommittén.

Annons
- Då blir den aktualiserad, menar Lena Lundgren, s, som inte förstår varför man ska undanhålla folk med allergier ett bra verktyg för att underlätta vardagen.
Från Gävle har man gett klartecken till stöd för pollenfällan i år.
Detta trots att pengarna, cirka hälften av de 170 000 kronor det skulle kosta, finansieras utanför budgeten. Även Ockelbo är beredd att betala sin del av kostnaden om de övriga gör det.

Väntar på klartecken
Vid länssjukhuset finns specialutbildade kontrollanter på mikrobiologen som kan börja rapportera resultaten genast. Pollenfällan har nämligen satts upp på sjukhustaket nu och laddats. Bara man får klartecken från kommunerna med pengar så kör man igång.
Men frågan verkar dra ut på tiden.
- Det är löjligt att bråka om de här små pengarna, säger Lena Lundgren och påpekar att man väl har allergiker även i Sandviken.
Enligt henne har folkhälsorådet och bygg- och miljönämnden i Sandviken sagt att man inte har råd att satsa de 40 000 kronor det kan bli på pollenfällan. Frågan ska i stället lyftas högre upp på den politiska agendan. Men varken kommunalrådet Stefan Hedin, s, eller bygg- och miljönämndens vice ordförande Sune Dahlund, s, säger sig ha hört några diskussioner om pollenfällan på länge.
Frågan ligger troligen helt på tjänstemannanivå, tror Sune Dahlund.
- Det kanske dyker upp på beredningen nästa vecka, funderar Stefan Hedin.
Det var i april 2000 som man först monterade upp en pollenfälla på länssjukhusets tak. Den består av en burk som luften passerar igenom. Pollenkornen fastnar däremot på en tejpbit inuti burken och det är den tejpbiten som analytiker vid mikrobiologen analyserar när det är säsong. Resultatet, hur det ser ut med pollenläget, brukar därefter rapporteras på internet varje dag. Då kan de som är intresserade kontrollera själva om det är någon idé att gå ut eller avgöra hur mycket man ska medicinera.

Pengar krävs
Själva mätområdet ska täcka en radie på mellan fem till sju mil. Något som innebär att även Hofors och Älvkarleby har stor nytta av mätningarna och borde vara med och betala, menar Lena Lundgren.
Verksamhetschefen Åke Gustavsson vid mikrobiologen menar att man måste köra en säsong till för att kunna utvärdera nyttan av pollenfällan. Men för att kunna göra det måste man få finansiering utifrån.
Det kostar en del att genomföra mätningarna och analysera dem.
- Vi kan inte göra det utan kommunernas pengar eftersom det måste vara självfinansierat, konstaterar han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se