Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken tar inte ställning

SANDVIKEN
Sandvikens kommun ska förhålla sig neutral om det blir strejk den 26 maj.
Det innebär att politiker inte kommer att låsa upp stängda skolor eller ta på sig andra uppgifter som inte blir gjorda under strejken.

Annons
I till exempel Älvkarleby kommun, där Kommunal just nu strejkar, har politiker i vaktmästarnas ställe låst upp flera skolor på morgonen så att eleverna kommit in.
I Sandviken har en majoritet av kommunens skolor tidlås vilket gör att skolorna låses upp automatisk. Men några skolor saknar sådana.
- Då kommer de skolorna heller inte att bli upplåsta. De får bedriva undervisning utomhus, konstaterar Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin, s.

Moraliskt beslut
Det är arbetarkommunen i Sandviken som vid överläggningar i måndags kväll kom överens om att kommunens socialdemokratiska politiker inte ska gå in och utföra arbetsuppgifter för att undanröja eventuella olägenheter som strejken för med sig.
- Det här är ett moraliskt ställningstagande vi gör, konstaterar arbetarkommunens ordförande Robert Steen.
Stefan Hedin säger att han kommer att uppmana ordförandena i nämnderna att förhålla sig neutrala. Samtliga ordföranden i Sandviken är socialdemokrater.
Även om beslutet var moraliskt för socialdemokraterna så säger Stefan Hedin att man först har tittat på hur konflikten påverkar kommunen. Och det har visat sig att Sandviken drabbas i relativt liten omfattning.
I Sandviken ligger till exempel all städverksamhet på det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus.
De anställda där tillhör Kommunal men bolaget är knutet till Fastigo, fastighetsbranschens största arbetsgivarorganisation, och inte till Kommunförbundet som ju är det förbund som Kommunal är i konflikt med.

Städning påverkas inte
Därmed är inte Sandvikenhus anställda uttagna i strejken.
Städningen påverkas alltså inte under en konflikt.
Detsamma gäller renhållningen som i Sandviken är utlagd på entreprenad.
Barnomsorgen påverkas relativt lite i Sandviken. Av 300 anställda är en stor majoritet förskollärare, som inte berörs av konflikten. Endast 20-30 personer tillhör Kommunal.
- Så vi tror att vi ska klara bemanningen i barnomsorgen, säger Stefan Hedin.
Sotningen är ett område som berörs till 100 procent. Parkbadet och Jernvallen kommer också att påverkas mycket av en eventuell strejk. Båda anläggningarna kommer att vara stängda.
Inte heller där kommer politikerna att blanda sig i på något sätt.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se