Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken utan poliser nattetid

SANDVIKENPolisen i Sandviken har fått nog av indragningar och vill ha polisstationen stängd nattetid från 1 september.

Annons
- Kalla det gärna uppgivet, men det här är en process som pågått länge och på sju år har vi tappat 50 poliser, säger närpolischef Åke Martinsson. Vi får ihop arbetsschemat i sommar, men sedan går det inte längre.
För att kunna klara av att fortsätta verksamheten behövs 15 polistjänst till i Sandviken. Att som i dag hela tiden få töja på verksamheten gör att slutresultatet blir sämre och myndigheten kommer heller inte att kunna uppfölja arbetsmiljöansvaret.
- Det här problemet har vi påpekat för polisledningen i Gävle, men vi har inte fått något gehör för våra krav, fortsätter Åke Martinsson. Nu har vi nått gränsen och enda sättet att klara verksamheten med nuvarande personal är att stänga stationen nattetid.
Visserligen är det meningen att polisstationen ska vara bemannad fredags- och lördagsnätterna.
- Vårt förslag är att polisstationen ska vara bemannad mellan sju på morgonen till 23 på kvällen, fortsätter Åke Martinsson. Vi menar också att den här förändringen ska börja redan den 1 september.
Det betyder att hela västra Gästrikland kommer att vara utan polis nattetid förutom helgnätterna. Sammanlagt berör det 60 000 människor som får förlita sig på att polisen i Gävle kan ta över verksamheten.
- Kommer inte den här förändringen till stånd den 1 september ställer jag, biträdande närpolischef Håkan Ågren och utredningschef Sune Bergström våra platser till förfogande från den 1 januari 2003, förklarar Åke Martinsson. Då går våra förordnanden ut och det finns en möjlighet att besätta näpoledningen med nya chefer.
Åke Martinsson anser att det inte är bra att lämna ett så pass stort samhälle som Sandviken utan nattpatruller. Narkotikamissbruket har ökat drastiskt de senaste åren och risken finns att stölder och inbrott ökar om det är polisfritt.
- Frågan har ältas i många år, men nu är vi vid världens ände, suckar Martinsson. Det går helt enkelt inte att bara skära ner i verksamheten. Under nuvarande förhållanden har vi inte en chans att genomföra våra tänkta polisplaner.
Poliskåren i Sandviken är också till åren kommen. Det är inte många poliser som är under 40 år.
Utarmningen har varit stor de sista sju åren.

JÖRGEN LARSSON