Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken vill ha ett prejudikat

SANDVIKEN
90-åriga Birgit Ågren utnyttjas för att Sandvikens kommun ska få ett prejudikat, medger chefen för kommunens biståndshandläggare Ingrid Nilsson.

Annons
-Tyvärr får vi använda henne som exempel och det är inte särskilt lustigt att behöva göra det med en 90-årig tant, säger hon.
Kammarrättens avgörande av fallet dröjer troligen till nästa vecka.
Som Gefle Dagblad berättade i går har Sandvikens kommun vänt sig till kammarrätten för att slippa erbjuda Birgit Ågren en servicelägenhet trots att länsrätten slagit fast att hon behöver en.
-Vi har långt fler 90-åringar än vi har boendeplatser. I princip vill vi ha lagstiftarnas bedömning av var ribban ska ligga, säger Ingrid Nilsson.
Om kammarrätten bestämmer sig för att inte pröva ärendet står länsrättens dom fast. Då måste kommunen ge Birgit Ågren en servicelägenhet inom tre månader. Om kammarrätten går på kommunens linje innebär det att sjuka äldre kan fortsätta att vårdas i hemmet även om de skulle få det bättre på ett serviceboende.

"Finns inte plats"
Enligt Ingrid Nilsson är det billigare att låta äldre bo kvar hemma så länge de inte behöver mer än 30-35 timmar hemtjänst i veckan.
-Passerar man det kan det vara ekonomiskt mer fördelaktigt att komma in på ett hem, säger hon.
Men hon vill betona att det inte bara är en ekonomisk fråga.
-Vi har helt enkelt inte tillräckligt med platser för alla som vill ha en, säger hon.
Något som måste förändras om länsrättens dom står fast.
Det skulle betyda att kommunen i fortsättningen ska göra samma bedömning som länsrätten gjort i fallet med Birgit Ågren.
-Det är ett bekymmer med dagens situation, och något för politikerna att ta hand om, säger Ingrid Nilsson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se