Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviken vill ha kvar tingsrätten

SANDVIKEN
Planerna på en flytt av tingsrätten från Sandviken till Gävle är något som bör stoppas.

Annons
I stället kan ett samarbete mellan tingsrätt och polis i Sandviken med utnyttjande av lokaler i polishuset skapa en billig och säker lösning.
I ett brev till regeringen och justitiedepartementet anför tillväxtkontoret sakskäl för att få behålla tingsrätten på orten.
- Vi ställer oss bakom de tankegångar och den skiss polisen arbetat fram, säger nämndens ordförande Håkan Stadin.

Viktiga frågor
Tillväxtkontoret pekar på säkerhets- och arbetsmiljöfrågorna som viktiga för en fortsatt lokalisering av tingsrätten i Sandviken.
Kvarteret med tingsrätt och polishus integrerat är lättbevakat.
En förbindelsekulvert finns redan och med en lokalanpassning av en våning i polishuset ges möjlighet till ett skyddshäkte som kan fungera för en större region.
- Vi ser liksom polisen möjlighet att också bygga en skyddssal, säger han.

Tomma lokaler
Efter flytten av åklagarmyndigheten och andra lokalanpassningar står redan ett våningsplan i polishuset tomt.
En flytt av tingsrätten skulle ställa ytterligare lokaler tomma i kvarteret. Samtidigt räcker häktet i Gävle inte till utan det skulle krävas en utbyggnad antingen av polishuset i Gävle eller fängelset i Bollnäs.
Från kommunens sida räknar man med att det är en billig lösning att behålla tingsrätten i Sandviken och ändra befintliga lokaler i stället för att flytta.

Uppvaktningar
Tillväxtkontoret har redan uppvaktat riksdagsman Raimo Pärssinen i frågan och Håkan Stadin hoppas att andra partiers företrädare uppvaktar sina riksdagsledamöter.

ULF GRANSTRÖM