Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 måste lämna Sandvik

I går fick alla visstidsanställda på SMT ett kallt besked. Inga kontrakt kommer att förnyas när de går ut.

Det betyder att 180 personer kommer att bli utan jobb under första kvartalet.

Annons

I går gick informationen ut till de anställda på Sandvik Materials Technology i Sandviken. Under sommaren togs 180 personer in på SMT för att läras upp, göra en högre skiftgång möjlig, men även för att fylla andra behov, något som inte längre är nödvändigt.

– Vi måste anpassa produktionsvolymer och bemanning efter rådande läge. Det innebär att vi inte kan förlänga kontrakten för visstidsanställda när dessa löper ut. Majoriteten av de berörda finns inom Tube, men vi har även visstidsanställda inom andra delar av SMT, säger Lena Berg, informationschef på SMT.

Bakgrunden till personalminskningen är förändringarna på världsmarknaden. Minskad efterfrågan inom konsument- och elektronikindustrin och på lågförädlade produkter.

Under det tredje kvartalet bekräftades dessutom senareläggning av inneliggande order för ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin i Kina, en konsekvens av Fukushimaolyckan i Japan tidigare i år.

– Det är en förskjutning i deras program eftersom de, bland annat ska göra en säkerhetsöversyn, säger Lena Berg.

Jonas Gustavsson, chef för SMT, meddelade under presentationen av delårsrapporten i början av november att order på kärnkraftsprodukter från Kina skjutits upp.

Totalt har SMT bokade avtal på ånggeneratorrör för 8–10 miljarder kronor. Men vissa av dessa förskjuts nu.

– Det här kommer helt klart att påverka oss under 2012 och 2013, sa Jonas Gustavsson då, men kunde inte vara mer precis än så.

Nu kommer då konsekvenserna när SMT måste dra ner produktionen och därmed minska personalstyrkan.

De första kontrakten löper ut vid årsskiftet och under det första kvartalet kommer majoriteten av de visstidsanställda att försvinna.

– Det tragiska är att alla de här unga människorna hamnar i kläm. De trodde på fasta jobb. Det är morgondagens arbetskraft som får gå, de är ju chockade, säger Bo Boström, ordförande i Metallklubben på SMT.

Men trots att Kina har signalerat att skjuta upp sina kärnkraftsprojekt, väljer SMT ändå att starta det nybyggda Rörverk 12 i Sandviken och produktionen ska vara igång under andra kvartalet 2012.

– Takten kommer inte att vara lika hög, men vi måste ändå kunna leverera till andra kunder än Kina, säger Lena Berg.

Mer läsning

Annons