Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 har omkommit hittills i år

/
  • I förrgår besökte GD Sandviks kondoleansrum. Dit många kommer för att sörja sina bortgångna kollegor. Runt om i landet sörjs också de 21 arbetare som omkommit tidigare i år.

I förra veckan höll fackförbunden IF Metall och Byggnads en tyst minut för att hedra alla som dött i arbetsplatsolyckor i Sverige. Men redan veckan efter krävdes ännu en tyst minut för omkomna arbetare. En olycka som nu utreds av Arbetsmiljöverket.

Annons

Myndighetens utredning på Sandvik kommer att ske i flera steg och kan ta flera månader. Men eventuella krav på förebyggande åtgärder kan komma snabbare genom ett inspektionsmeddelande, berättar Claes Petersén, arbetsmiljöinspektör.

Han kommer att arbeta med Daniel Wiberg, som är Arbetsmiljöverkets kontakt med Sandvik. Redan i förrgår besökte de olycksplatsen och pratade med anställda för att bildade sig en uppfattning om vad som hade hänt. Men av förståliga skäl var det inte den enklaste uppgiften.

– Vi gör alltid ett besök så fort som möjligt. Men det var väldigt oroligt när vi kom dit. När det är allvarliga olyckor åker vi alltid två, för att kunna stödja varandra. Det påverkar ju oss också när något sådant här händer, säger Claes Petersén.

Myndighetens primära uppgift är att undersöka om några förebyggande åtgärder ska vidtas. I andra hand ska de utreda om något brott mot arbetsmiljölagstiftningens föreskrifter har begåtts och i går var de på plats igen för att göra en kompletterande undersökning.

– Det är inte fastställt att det var argongas som ligger bakom det här och det är mycket teknisk utrustning som måste undersökas, berättar Claes Petersén.

Fackförbunden IF Metall och Byggnads höll för en vecka sedan en tyst minut på byggarbetsplatser och industrier runt om i landet för att hedra alla som fått sätta livet till i arbetsplatsolyckor.

– Det är bedrövligt att vi ska behöva uppleva dödsfall, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Hon menar att Arbetsmiljöverkets resurser måste återställas.

– Regeringen avsatte 57 miljoner till yrkesinspektioner, men tog bort 160 miljoner 2006. I första hand måste arbetsmiljöinspektioner och tillsynsverksamhet återställas. Inspektörernas jobb är viktigt. De gör så himla mycket i förebyggande syfte.

Trots att en tyst minut hölls förra veckan för de som omkommit i arbetsplatsolyckor runt om i landet, behövdes ännu en tyst minut i förrgår för ännu en arbetsplatsolycka med dödlig utgång. Det innebär att det i år har dött 23 personer till följd av olyckor i arbetet.

2006 tvingades Arbetsmiljöverket att göra nedskärningar på 160 miljoner kronor. Det är en tredjedel av deras budget. Det ledde även till att 100 av myndighetens 400 arbetsmiljöinspektörer fick sluta. Det var också en problematik som Håkan Juholt lyfte fram under gårdagens riksdagsdebatt. Refik Sener, medieansvarig på Arbetsmiljöverket är också medveten konsekvenserna av nedskärningar.

– Det är klart att det påverkar verksamheten, men vi försöker effektivisera oss, bland annat genom nationella och regionala insatser som lättar på den administrativa delen. Men varje inspektör måste göra fler inspektioner, säger Refik Sener, medieansvarig på Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons