Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

230 får gå från SMT

/

På torsdagen kom de definitiva beskeden om vilka som måste sluta på SMT i Sandviken. Totalt berörs 230 tjänstemän och av dessa går 59 mot sin vilja.

Annons

– Det är självklart jobbigt för de som blir uppsagda, säger SMT-chefen Jonas Gustavsson.
Varslen som lades på Sandvik Materials Technology, SMT, tidigare i höst har visat sig väl motsvara den organisationsförändring som ska genomföras.
Det innebär att 295 personer kommer att lämna företaget, 230 i Sandviken och resten i Hallstahammar. De som sagts upp på den största enheten, AB Sandvik Materials Technology, kommer att lämna sina tjänster tidigast i maj 2012. Men även på Wire, som är den andra SMT-enheten i Sandviken som berörs, är det generellt sex månader som gäller. Framför allt är det ålder och tjänstgöringstid som styr.
För de som valt en avgångslösning eller som slutar frivilligt gäller individuella överenskommelser.
Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har pågått under hösten.
– Vi har följt en väldigt tajt tidsplan eftersom vi ville att tiden av ovisshet skulle bli så kort som möjligt. Men processen har flutit på bra. Vi hade en deadline satt till den 15 december och den har vi hållit, säger SMT:s informationschef Lena Berg.
Som GD tidigare berättat är varslen på SMT en följd av det förbättringsprogram, "Step change", som vd Jonas Gustavsson lanserade i september. En del i programmet är att två produktområden försvinner – Process Systems, som går in i det nya affärsområdet Sandvik Venture, och Med Tech som ska säljas. Detta har orsakat en övertalighet på tjänstemannasidan och det är den som SMT-ledningen vill råda bot på med personalneddragningarna.
– Det är väldigt tråkigt att behöva varsla och det är verkligen en sista utväg men med den lönsamhet vi har så ser vi att vi måste göra något. Vi måste skapa möjligheter för SMT att fortsätta växa, inte minst i Sandviken, säger Lena Berg.
– Vi är nöjda med att det gått så fort som det har gjort. Men det är självklart jobbigt för de som blir uppsagda. Vi tycker ändå att det här är ett okej sätt att göra det som är nödvändigt för SMT, säger Jonas Gustavsson.
Förändringar i efterfrågan kommer att hanteras utanför förbättringsprogrammet. SMT-ledningen gav nyligen besked om att 180 visstidsanställda inte kommer att erbjudas nya kontrakt.
På Sandvik Mining and Construction, som varslat 70 personer, pågår förhandlingarna fortfarande.

Mer läsning

Annons