Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 varslade på Bäckströms Mekaniska

Nedgången inom stålindustrin fortsätter. Bäckströms Mekaniska i Hofors har varslat 24 anställda om uppsägning och på Ovako ska ett flexibilitetsavtal parera en fallande orderingång.

Annons

Bäckströms Mekaniska är en underleverantör till stålindustrin med verksamhet i Hofors och Borlänge. Det varsel som nu lagts omfattar 22 kollektivanställda och två tjänstemän. Företaget har cirka 100 anställda.

– Vi har satt oss ner och börjat förhandla, så mycket mer finns inte att säga nu. Förhoppningsvis kan vi bli klara någon gång nästa vecka, säger Jimmy Bergsman, ombudsman på IF Metall i Västra Gästrikland.

Samtidigt har Ovako i Hofors tecknat ett avtal med facket om flexibel arbetstid. Liknande avtal finns sedan tidigare på andra håll i koncernen, enligt Ovakos Informationschef Viktoria Karsberg.

– Det innebär att våra anställda får samma lön i bra och dåliga tider oavsett om de arbetar fler eller färre timmar. De lägger istället till och drar ifrån timmar från en tidsbank. Avtalet infördes under tredje kvartalet, men har varit på gång under en längre tid, berättar Viktoria.

Ovako rapporterade i slutet av förra veckan om en förlust på cirka 100 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Även övriga ståljättar i regionen har rapporterat om nedgångar. Det betyder tuffa tider för underleverantörerna. Hittills är det dock bara Bäckströms Mekaniska som lagt ett större varsel.

– Det är ju stiltje på stålsidan och om de stora inte har full sysselsättning till sin egen personal så tappar ju även underleverantörerna mark, säger Entré Hofors vd Nils Lindqvist, som befarar nedgångar även inom andra sektorer.

– Framförhållningen kortas för många och då blir investeringarna färre, som en följd av osäkerheten, säger han.

GD har sökt Bäckströms Mekaniskas vd Börje Andersson.

Mer läsning

Annons