Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 jobb försvinner

/

50 personer följer med när Sandvik flyttar huvudkontoret till Stockholm. Kontoret ska ligga alldeles intill Stockholms Central och bemannas under nästa år.

– Det är lättare att hitta de talanger vi behöver rekrytera i Stockholm än i Sandviken, säger Sandviks VD, Olof Faxander.

Annons

På en välbesökt presskonferens i det som ett tag till är Sandviks huvudkontor presenterade koncernchefen planerna. Sandvik genomför en stor omorganisation, där de tre affärsområdena blir fem, och där koncernledningen utökas kraftigt.
Samtidigt skärper ledningen kraven på lönsamhet och tillväxt, framför allt på Sandvik Materials Technology, med huvuddelen av verksamheten i Sandviken. Affärsområdet måste höja sin lönsamhet rejält, annars finns det risk för att hela eller delar av verksamheten säljs ut.
– Det kan vara så att man kan bygga ett starkt SMT ihop med någon annan. Men den frågan är inte aktuell i dagsläget, säger Olof Faxander.

SMT:s VD, Jonas Gustafsson, som också var med på presskonferensen, får nu några år på sig att visa att det går att vända trenden. Sandviks officiella krav är att affärsområdet ska inom 2-3 år ska nå en klart högre lönsamhet.
– Vi har fantastiska förutsättningar, med jätteduktiga medarbetare och fina produkter, säger Jonas Gustafsson.

Enligt Olof Faxander är ett av problemen med SMT att man gjort en del större satsningar som inte gått hem. Det gäller till exempel försöken att slå sig in på det medicintekniska området. Produktområdet MedTech har inte blivit lönsamt och Sandvik kommer nu att sälja den delen. En kommande affär berör 600 anställda, men bara ett fåtal i Sandviken.
Den nya organisationen kan mycket väl i sin tur leda till fler ingrepp i verksamheten. Flera nya chefer för affärsområdena, och ökade krav på lönsamhet kan också innebära personalneddragningar.
– Det kan få konsekvenser när vi sätter den här strukturen, Under hösten måste vi ha en klar bild, säger Olof Faxander, som inte vill sätta någon krisstämpel på Sandvik.
– Vi har en fantastiskt fin plattform. Nu gäller det att bygga vidare.

Mer läsning

Annons