Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 miljoner i försörjningsstöd

/
  • Ambitionen från oss alla är att vi ska göra något och att det blir något bra, säger Individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande, Renate Almén, S.

Sandvikens kommun betalar årligen ut 50 miljoner kronor i försörjningsstöd. Sedan 2008 har det ökat med 30 procent och i dag är 1122 hushåll beroende av det som tidigare kallades socialbidrag.

Annons

– Det verkar bita sig fast och det är naturligtvis inte bra, säger Per Åsbrink, verksamhetsutvecklare på Individ- och familjeomsorgsförvaltningen.

Under tisdagens nämndsammanträde deltog kommunrevisionen. Frågan om försörjningsstöd togs då upp.

– Stödet är på en hög nivå och jag upplever att man försöker jobba med att få ned det, men att de inte ser någon ljusning. Det kommer ligga på en fortsatt hög nivå, säger Jan Hiller, ordförande i kommunrevisionen.

Den höga nivån beror mycket på konjunkturen och den rådande arbetsmarknaden. Men det görs insatser för att minska beroendet. Bland annat pågår tre EU-finansierade projekt just nu i kommunen.

Men Jonas Klang, moderat ledamot i Individ- och familjeomsorgsnämnden, tycker inte att det räcker.

– Man kan inte låta problemet ligga och gro. Men det fungerar inte så i kommunen. Det verkar inte finnas någon handlingskraft. Ska vi bara acceptera det här?

Jonas Klang efterlyser en större genomgång av försörjningsstödet och att man undersöker om det finns något mer man kan göra.

Enligt Jonas Klang skulle så många som 40 procent av de som får stödet idag kunna komma ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Det är en siffra som Per Åsbrink inte är främmande för.

– Det är möjligt att den siffran kan stämma. Men de insatser som vi gör är beroende av samarbete med andra enheter inom kommunen.

50 miljoner i försörjningsstöd är en hög siffra och något som Individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande, Renate Almén, S, menar är frustrerande för nämnden.

– Vi har flaggat för att det är ett högt försörjningsstöd. Men nämnden kan inte skapa några jobb. Men det är ett stort problem för hela kommunen och vi måste göra något åt det.

Hon säger att frågan måste lyftas till en kommunövergripande nivå där alla är med och arbetar åt samma håll.

– Det här är något som vi måste sätta oss ner och diskutera. Men inte IFO-nämnden själva, vi har inte de resurserna. Jag som förtroendevald måste träffa och prata med andra förtroendevalda. Ambitionen från oss alla är att vi ska göra något och att det blir något bra.

Mer läsning

Annons