Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam, 5, en mästare på att surfa

/
  • Adam Norrlin är en fena på förskolans nya Ipad. De andra barnen tittar på när han på ett mästerligt sätt hanterar surfplattan.

Alla förskolor i Sandvikens kommun har fått surfplattor. De ska användas i lärandet.
– Jättekul, säger Astrid Glöggler, 4, på förskolan Trollflöjten.

Annons

Just nu introduceras det nya verktyget på förskolorna i kommunen. Gefle Dagblad besökte Trollflöjten i Gästrike-Hammarby som har 27 barn mellan ett och fem år.

– Vi är i startgroparna, än har vi inte börjat använda vår Ipad som det är tänkt, säger Karina Eriksson, lärare på förskolan.

Hon förklarar hur surfplattan kan användas i framtiden:

– I dag har vi varit ute i naturen. Då fick vi se flyttfåglar flyga förbi. Barnen började fråga varför de flyttar och vart de flyttar. Med en Ipad med sig kan man få svar på frågorna direkt.

De väntar nu på ett så kallat USB-mikroskop till surfplattan. Tanken är att den ska kunna fungera som ett mikroskop med hela skärmen som titthål.

– Förut har barnen tittat genom en lupp eller ett förstoringsglas och varit själva i sin upplevelse. Nu kan de tillsammans titta på till exempel hur en snöflinga ser ut, säger Linda Törnros, även hon lärare på förskolan.

Hon och Karina Eriksson är överens om att surfplattan främst ska användas i pedagogiskt syfte.

– Läroplanen säger att vi ska förbereda barnen för samhället och då är Ipad ett bra verktyg, säger Karina Eriksson.

När GD kommer på besök är det Adam Norrlin, 5, som sköter den så kallade paddan. De andra barnen samlas kring honom och tittar på en film som de själva spelat in.

– Roligast är att titta på filmer och knäppa kort, säger Adam.

Förskolorna i Sandvikens kommun har alla fått surfplattor, som ska användas i lärandet.

Mer läsning

Annons