Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affär i smyg? Tidigare vd tvivlar

/

Ryktet att Sandviks vd, Olof Faxander, har försökt sälja SMT i smyg nådde under gårdagen svensk media. Tidigare Sandviks-vd:n P-O Eriksson tvivlar dock på att Faxander gått så långt med försöken utan att styrelsen varit medveten om det.

Annons

När GD ringer upp P-O Eriksson under tisdagen känner han inte till ryktet om att Olof Faxander skulle ha anlitat en investmentbank för att hitta potentiella köpare av SMT.

Att den nuvarande vd:n skulle ha gått så långt på egen hand med en sådan stor sak, utan att styrelsen kände till det, tror han inte.

P-O Eriksson som var vd för Sandvik mellan 1984 och 1994, säger att flera ledamöter som kom in i företagets styrelse under hans tid ofta hade idéer om SMT.

– Jag har sett flera ledamöter som kommit in i styrelsen och ställt frågan om SMT ska vara kvar eller inte. Men efter diskussioner har vi alltid kommit fram till att Sandvik är en bra ägare till den här verkstadsindustrin.

De konkurrenter som finns och som skulle kunna vara aktuella köpare känner han väl till. I ljuset av det menar han att Sandvik är en bra ägare som på ett bra sätt kan förvalta SMT.

– Den kvalificerade verksamheten med sömlösa rör, kommer nog inte att flytta från Sandviken på lång tid. Andra mindre delar som till exempel tråd, skulle kunna avvecklas eller flyttas. Men kärnverksamheten måste nog leva kvar här. Det är här kompetensen finns.

Huruvida Olof Faxander på egen hand har undersökt möjligheterna att sälja av verksamhetsområdet, är oklart.

Men P-O Eriksson menar att det i sådana fall är ett ovanligt agerande.

– Normalt förankrar en vd sådana här stora saker hos styrelsen, innan man tar in en investmentbank som tar fram potentiella köpare. Jag är övertygad om att han inte har gjort det här på ett sådant dumt sätt att styrelsen skulle ha tappat förtroendet för honom.

Vilka planer Sandvik än har för SMT så är den här nyheten det sista Sandvik behöver, menar P-O Eriksson. Företaget har redan fått negativ publicitet i samband med flytten av huvudkontoret och en del andra förändringar som har skett.

– Förutom det så är det generellt svårare affärsförhållanden, sämre tider helt enkelt och det känner även Sandvik av. En inre oro är inte bra då.

Mer läsning

Annons