Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre drabbas av digitalt utanförskap

/
  • Curt Persson framhöll i sitt tal det digitala utanförskapet och vikten av att utbilda fler äldre i att använda en dator.

Curt Persson, ledare för PRO, höll tal i Sandviken under onsdagen.

– Jag kallar det digitalt utanförskap, sa han om all service som flyttar in på nätet och utom räckhåll för många gamla.

Annons

Yngre människor kanske inte ens kommer ihåg hur det var att köa på posten eller vänta på banken med en nummerlapp i handen. I dag finns bara enstaka postkontor kvar och allt fler bankkontor har inga kontanter kvar att ta ut.

I stället, och helt självklart för väldigt många, klaras post- och bankärenden av på nätet.

Men Curt Persson, förbundsordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, pekar på att det långtifrån är självklart för alla att gå ut på internet.

– Vi räknar med 150 000 av våra 400 000 medlemmar inte har tillgång till en dator, säger han i ett tal i Folkets Hus, där Gävleborgsdistriktet av PRO hade årsstämma i går.

Curt Persson önskar sig något som liknar subventioner så att gamla har råd att köpa datorer. Och ekonomiskt stöd som kan betala för att utbilda äldre i datorkunskap och internet.

– Vi har skrivit till it-minister Anna-Karin Hatt om detta, säger han.

Utom bankärenden finns det gott om tjänster som kostar mer för pensionärer i den fysiska världen, än för de yngre som använder internet. Som att köpa en biljett på SJ, ett bland många liknande exempel.

– Tillgång till en dator och internet är i allra högsta grad en ekonomisk fråga, avslutar Curt Persson.

Mer läsning

Annons