Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill ansöka om bygglov

När lagen om bygglov skulle ändras var många för smarta för sitt eget bästa.
De slapp en kostnad men riskerar lång väntan på besked:
– Vi fick horribelt med ansökningar, intygar Håkan Göras, byggnadsinspektör.

Annons

Den andra maj trädde nya bestämmelser i plan- och bygglagen i kraft. Kommunerna fick möjlighet att ta ut fler avgifter från de som ansöker om bygglov. Men också kravet på sig att komma med ett besked på en komplett och färdig ansökan inom tio veckor.

I Sandviken var det många som planerade att bygga om eller till på sina fastigheter som fick bråttom att lämna in en ansökan - innan kommunen kunde börja ta ut högre avgifter.

– Vi fick in horribelt med ansökningar innan den andra maj! Åtminstone 150 stycken, bara jag själv fick ett trettiotal, säger Håkan Göras, byggnadsinspektör vid Sandvikens kommun.

Medan de som väntade in den nya lagen just nu ser att få snia ansökningar behandlade inom tio veckor, kan de som ville slippa extra avgifter få vänta betydligt längre.

Deras bygglovsansökningar riskerar att få stå tillbaka för dem som enligt lag ska behandlas inom tioveckors-perioden.

– Det verkar som att en del av dem som lämna in ansökan innan andra maj inte har så bråttom att komma i gång med att bygga. Byggdatum kanske inte har inträffat än. Men det gäller för oss som jobbar med ansökningarna att ha kontakt med dem som sökt och hantera det här på ett förnuftigt sätt.

– De som tycker att de får vänta länge kan alltid ringa och fråga vad som händer med deras ärende, säger Håkan Göras.

Bilden att högarna av obehandlade bygglovsansökningar ligger i högar på inspektörerna skrivbord är densamma i stora delar av landet. Till exempel blev handläggarna av bygglov i både Gävle och Uppsala överhopade med arbete.

Den nya plan- och bygglagen innehåller en till viktig förändring. Ett beslut om bygglov kommer nu att vinna laga kraft och inte gå att överklaga långt i efterhand. Så har skett i flera uppmärksamma fall när nyinflyttade grannar fått nys om att något de inte gillar är en tillbyggnad.

Sådana tvister har kunnat bli mycket infekterade och kunnat tvinga fastighetsägare att återställa sin fastighet ett decennium efter om- eller tillbyggnaden.

Mer läsning

Annons