Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anetorn fortsätter sälja Saab

Saabs återförsäljare hoppar nu av en efter en. Men inte Anetorn Bil i Sandviken:
– Vi gör ingenting drastiskt ännu, säger Kristina Anetorn Fischer, ekonomi-chef.

Annons

Saab har redan passerat den teoretiska gränsen för när ett bolag har kommit på obestånd och ska begära sig självt i konkurs. Företaget kan, för tredje månaden i rad, inte betala löner till sina anställda i tid och Kronofogden håller på att spärra konton där man hittat några få miljoner.

Nu börjar det livsviktiga nätverket av återförsäljare också att ramla ihop. De två största återförsäljarna i Sverige sa i början av veckan att de hoppar av och helt enkelt slutar sälja Saab. Men den betydligt mindre återförsäljaren Anetorn Bil kastar inte in handduken just nu.

– Det är klart att bilarna tar upp plats. Men annars kostar de oss ingenting. Saab ställer inga krav på oss just nu, som att vi ska vidareutbilda säljarna, säger Kristina Anetorn Fischer, ekonomichef.

I visningshallen står en splitter ny Sabb 93 X. Den kostar över 300 000 kronor att köpa.

– Faktiskt så var det inne en kund i går och ville köpa den. Men vi ber dem att ta det litet lugnt tills vi vet hur det blir.

För köparen är det stora frågetecken kring andrahandsvärdet på en nyinköpt Saab. Märkets värde på den så kallade eftermarknaden rasade redan 2008.

– Sedan kom det aldrig upp igen, säger Kristina Anetorn Fischer.

För återförsäljaren är det också förenat med en risk att sälja en ny Saab. Hela ansvaret för garantier och reservdelar finns kvar, alldeles oavsett att bilfabriken gått i konkurs.

Kristina Anetorn Fischer kan bara beklaga att så fina bilar görs, eller gjordes, av ett bolag som ser ut att vara dödsdömt.

– Nu är ju bilarna finare än någonsin. Men har de inte råd att bygga dem så…

Den nuvarande styrelsen i Saabs ägarbolag, som chockhöjde sina arvoden mitt under brinnande kris för biltillverkaren, imponerar inte.

– Så gör man bara inte. Inte vilken som helst normal företagare i alla fall, säger Kristina Anetorn Fischer.

Mer läsning

Annons