Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagar vården för pappans död

En kvinna anklagar äldreomsorgen för sin fars död. Han ska inte ha fått sin medicin på två veckor - för att hustrun glömt betala 182 kronor.
Nu vill Socialstyrelsen att Sandvikens kommun förklarar sig.

Annons

Mannen avled i våras på grund av nedsatt funktion på njurarna. Dotter gjorde då en anmälan till Socialstyrelsen om fel i vården.

I anmälan skriver hon att pappan varit helt beroende av mediciner för att njurarna skulle fungera. Men under nästan två veckor ska han inte ha fått någon medicin alls på det boende i Sandviken där han lagts in.

Dottern menar att dessa uppgifter kan bekräftas av enhetschefen och den ansvariga sjuksköterskan. Hennes mamma, tillika den avlidnes hustru, ska ha fått information om att det behövdes 182 kronor till medicinen. Men på grund av sin höga ålder glömde hon bort att betala in pengarna. Senare fick hon veta att maken därför inte fått några mediciner.

I anmälan står att dottern pratat med en läkare som medgett att den uteblivna medicineringen försämrat pappans hälsotillstånd.

Socialstyrelsen har nu begärt tre uppgifter från Sandvikens kommun. Man vill ha enhetschefens yttrande över händelsen, vill se vilka rutiner som finns för betalning av medicin och titta på hälso- och sjukvårdsjournalen för den aktuella perioden.

Karin Jonsson är socialchef i Sandviken.

– Vi tar allvarligt på det här och ska se vad som ligger bakom och undersöka om vi kan ha gjort något fel. Därefter kan jag uttala mig i ärendet säger hon.

Mer läsning

Annons