Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anläggningen stängd - hur länge?

/
  • ”Först måste vi släcka branden. Sedan kommer det att följa utvärderingar och det kommer att dröja innan vi har några värden på det som skadats”, säger Sandviks informationschef Anders Wallin.

Hela produktionen på Sandviks trådanläggning ligger nere till följd av branden och de flesta av de 250 anställda har fått permission.

– Det är ännu för tidigt att säga hur detta kommer att påverka, säger Anders Wallin, informationschef på Sandvik.

Annons

8 500 ton tråd produceras årligen på enheten som drabbats av branden. I går kunde ingen överblicka konsekvenserna men klart är att hela anläggningen tills vidare är obrukbar – brand- och rökskadad.

Ett problem för Sandvik är att den betningsanläggning som är mest skadad är ett måste för all trådproduktion. Där avlägsnas föroreningar som glödskal vilket gör metallen redo för de efterföljande processerna.

Hur mycket tråd som finns i lager är oklart.

– Det finns ett lager men det beror också på vad som ligger närmast i pipeline. Antingen måste vi fixa det här själva, vilket kan bli svårt att göra snabbt, eller så måste vi ta hjälp utifrån med betningen, säger Anders Wallin.

Sandviks trådproduktion omfattar allt från små och ultrarena kirurgiska instrument till så kallade wirelines, som används i samband med oljeborrning.

GD kunde nyligen berätta att företaget investerar i en ny medicinugn som en del i satsningen på att stärka sin position på marknaden för medicinska produkter. Den satsningen ska inte påverkas på lång sikt, enligt Sandvik. Men vad som händer på kortare sikt är alltså mer osäkert.

Anders Wallin:

– Först måste vi släcka branden. Sedan kommer det att följa utvärderingar och det kommer att dröja innan vi har några värden på det som skadats.

Produktenhetschefen Ulrika Silver berättar att delar av trådproduktionen kan läggas ut på andra enheter inom produktområdet men att det alltid innebär vissa tidsförskjutningar.

Finansmarknaderna brukar kunna reagera nervöst för mindre störningar men någon större påverkan på Sandviks aktiekurs fick inte branden i går. Redan vid sjutiden började det dock ringa på investor relations-chefen Jan Lissåkers telefon.

– Det finns en oro, som hos alla andra, men det här handlar om trådtillverkningen som är en del av SMT som i sin tur är en del av Sandvik. Det viktiga är att ingen personal blivit skadad, anläggningen kan vi alltid återställa. Sett i lite perspektiv så tror jag inte att det här är någon stor sak, säger han.

På trådanläggningen jobbar runt 250 personer. När branden bröt ut var 30 anställda i tjänst.

Ingen skadades fysiskt men de två personer som befann sig närmast när branden startade uppges ha chockats.

I går arbetade bara ett 20-tal personer på anläggningen. För resten är det ledighet med lön som gäller tills vidare.

På måndag ska personalen uppdateras om läget.

Mer läsning

Annons