Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälde blottaren riskerar att vräkas

/
  • Mammorna Alexandra Dansö, Christel Sjöblom och Kristin Östblom visar upp de omkring 400 namnunderskrifter som de samlade ihop i juli.

Den blottare som anmälts för att stå på en balkong och onanera kan komma att vräkas.

– Vi kan inte acceptera att folk blottar sig från en lägenhet, säger Mats Johansson, konsulent på Sandvikenhus.

Annons

GD har tidigare skrivit om att två blottare bor nära varandra i samma område i Sandvikens kommun. En av dem har dömts till skyddstillsyn för flera fall av sexuellt ofredande.

Den andre har anmälts vid minst två tillfällen när han stått naken på sin balkong och onanerat. Mammor i området blev oroliga och gjorde en namninsamling för att blottarna skulle flytta och få vård på en annan plats.

– Vi värnar våra barn, sa mammorna.

De fick ihop cirka 400 namn som de visade för Sandvikenhus och polisen.

Mats Johansson är konsulent på Sandvikenhus.

– Om någon blottat sig på balkongen blir det svårt för oss att ha honom kvar, säger han. Men vi jobbar på att hitta en bra lösning för alla parter. De här personerna får hjälp. Vi får styra upp det här så att de får ännu bättre hjälp.

– Att vräka någon kanske inte är bästa lösningen alltid. Oavsett var de bor kan de uppsöka en lekplats och blotta sig.

Mammorna är rädda att det här kan urarta till något som hände Engla?

– Jag kan förstå oron och har full respekt för den. Men jag har pratat med personalen kring mannen på balkongen och det finns inga sådana tendenser alls. Han har mycket personal omkring sig också.

Christel Sjöblom är en av mammorna bakom namninsamlingen. Hon säger att de tänker gå vidare till hyresnämnden om inte Sandvikenhus gör något åt saken.

– Männen som blottar sig måste få vård och vi måste skydda våra barn.

Hyresvärden har rätt att vräka den som blottar sig vid sin bostad. Det bekräftar Marie Hammerin-Söderström, jurist hos hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

Hon berättar om ett liknande fall som avgjordes först i hovrätten. Den gången var det en man hos Familjebostäder i Bromma som visade upp sig naken för både barn och vuxna i trappuppgången.

Barnen hade blivit rädda när de såg honom utan kläder på sig.

– God ordning och sed hade inte iakttagits och då kan hyresavtal sluta att gälla, säger Marie Hammerin-Söderström.

Först ska mannen ha fått en varning. Men han rättade sig inte efter varningen utan fortsatte gå omkring naken i trapphuset.

– Och då hade hyresvärden rätt att vräka honom på samma sätt som de som spelar högt och stör kan vräkas om de inte hörsammar varningar.

Mannen överklagade beslutet om vräkning till Svea Hovrätt. Men även hovrätten ansåg att han hade förverkat sin rätt att bo kvar.

Mer läsning

Annons