Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på tråd ska sanera

/

Branden på Sandvik slocknade under måndagsmorgonen och nu sätter saneringsarbetet igång, med hjälp av de anställda på tråd.

Men hur riskbilden för skadliga kemikalier ser ut är oklar.

Annons

Trådproduktionens lokal som drabbades av brand i torsdagskväll är helt eldhärjad, och det är i nuläget svårt att överblicka hur stora rökskadorna är.

Under måndagsmorgonen ansågs dock eftersläckningsarbetet vara helt klart.

– Sandviks industribrandkår behövde inte spruta en enda droppe vatten under hela söndagsnatten, så beslutet togs på måndagsmorgonen, säger Lena Berg, kommunikationschef på Sandvik SMT.

Under måndagen inleddes också brandorsaksutredningen. I samråd med försäkringsbolag, och i dialog med Thomas Molén, brand- och säkerhetschef på SMT, har en brandingenjör utsetts att leda arbetet.

I går återgick också tjänstemän, tekniker och underhållspersonal till sina arbeten och i dag, tisdag, kommer även de som är anställda på tråd tillbaka.

Men eftersom att det inte går att bedriva någon verksamhet i den branddrabbade lokalen kommer de att få nya tillfälliga uppgifter.

Från och med tisdag kommer de att delta i saneringsarbetet av den branddrabbade lokalen.

– De kommer att arbeta enligt sina vanliga skiftscheman och hjälpa till med enklare sanering, som avtorkning. Men de kommer också att bistå med kunskap om lokalerna och att köra maskiner, som truckar till exempel, säger Ulrika Silver, produktenhetschef på tråd.

Det har varit genomgångar om säkerhetsregler, eftersom det bland annat finns rasrisker i lokalen.

Saneringsföretaget Coor Service Management har också tagits in för att leda arbetet och finns på plats med ett 30-tal medarbetare.

De kommer även att utbilda den personal på Sandvik som ska hjälpa till.

– Vi kommer också, tillsammans med försäkringsbolaget, att bistå med hjälp om det behövs.

– Det är viktigt att arbetet utförs på rätt sätt. Experterna har förklarat att rökskador annars kan ligga dolda och visa sig först flera år senare, säger Ulrika Silver.

Det finns ingen exakt information om vad luften i lokalen innehåller och mätningar ska göras för att reda ut förhållandena.

Men Ulrika Silver berättar att de anställda som arbetar på tråd kommer att använda halvgasmask med P3-filter, tätslutande glasögon och overall med luva, så att ansiktet är täckt.

Cristina Sjöberg, som är chef för arbetsmiljöstaben på Sandvik, berättar att det har gjorts mätningar på dammet i lokalen och det visade förhöjda halter av sex-värdigt krom.

– Det kan tas upp i slemhinnorna genom ögon och andningsvägar. Det ska komma en arbetsmiljöingenjör och göra fler mätningar.

– Men tills vidare utgår vi ifrån att vi behöver full skyddsutrustning, säger hon.

Ulrika Porath, kommunikatör på SMT berättar att de just nu jobbar på att få fram säkerhetsutrustning till alla. Först därefter kan de anställda börja arbetet.

Mer läsning

Annons