Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa ungdomar kan få jobb i Norge

Sandvikens kommun betalar lön och hyra för ungdomar i Norge. Det är inom det extraprojekt som Sandviken dragit igång och som ska få ut unga människor på arbetsmarknaden som satsningen görs.

Annons

Det är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Göranssonska stiftelsen, Sandvikens kommun och Nordjobb, en ideell förening som arbetar för att öka rörligheten för arbete inom de nordiska länderna.

Leif Jansson, förvaltningschef på arbetsmarknad och trafikkontoret, säger att man bör vara igång i början av nästa år.

– Då kommer vi att sätta igång och rekrytera arbetslösa under 30 år som vill vara med på det här.

Tio platser kommer det inledningsvis att finnas och för de som antas börjar det med en månadslång utbildning i Sandviken, då deltagarna också får lön för att ha någonting att leva på.

– De kommer att utbildas inom Norgekunskap, språk, hur arbetslivet är och även kompetensförstärkning som till exempel att ta truckkörkort.

Efter genomförd utbildning kommer ungdomarna att få söka jobb i Osloområdet och Leif Jansson har goda förhoppningar om att alla kommer att få arbete.

– Det har gjorts ett liknande projekt i Söderhamn och de flesta hade jobb redan efter en månad och alla hade jobb efter tre månader.

Ungdomarna får en rejäl skjuts in på arbetsmarknaden genom det här projektet, menar Leif Jansson, och för att underlätta ytterligare hjälper kommunen till med bostadskostnaderna.

– Vi står för den första månadshyran så att man ska kunna etablera sig direkt.

Kostnaden för kommunen kommer att landa på 188 000 kronor och om projektet blir framgångsrikt är tanken att det ska bli en permanent insats för arbetslösa.

Mer läsning

Annons