Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan kan bli tvungen att betala polisinsatser

/
  • Fredrik Granting, vd i Göransson Arena, befarar att nöjesutbudet i Sandviken kommer att påverkas om arenabolaget måste betala för polisens bevakning i samband med 50 Cent-konserten i slutet av oktober.

Göransson Arena riskerar en kännbar räkning från polisen för bevakningen av 50 Cent-konserten.

Annons

– Det kan få effekter på utbudet i Sandviken, säger Fredrik Granting, vd.

I dag håller polisen ett möte som kan få konsekvenser på både kort och lång sikt.

Det som ska bestämmas på mötet är om Göransson Arena AB ska betala för den polisinsats som krävs för att hålla ordning på 8 000 konsertbesökare som ska se på 50 Cent.

Konsekvensen på kort sikt kan bli en polisnota som äter upp en stor andel av den tänkta vinsten på arrangemanget.

Om 8 000 besökare betalar i genomsnitt 500 kronor för en biljett blir de totala publikintäkterna fyra miljoner kronor. Från den summan ska dras diverse skatter, andra utgifter och det säkerligen ganska stora gaget till gangstarapparen och hans musiker.

Och från den mycket mindre post som återstår kan mycket väl komma att dras allt från några tusen till tiotusentals kronor som polisen vill ha för att de satt in personal som upprätthåller ordningen och beivrar brott.

– Jag fick veta det här för två dagar sedan. Självklart är det inte bra med oförutsedda utgifter. Det påverkar budgeten, säger Fredrik Granting, vd i Göransson Arena.

– Vi har ett möte i morgon där frågan kommer upp. Men det är bara för det som är ”extra” vi tar betalt. Det kan till exempel bli så att vi löser det med den personal vi redan har, säger Rolf Sundkvist, polischef i Sandviken.

Men polisledningens handlingsfrihet är begränsad. Enligt lagar och bestämmelser är polisen skyldig att ta betalt av bolagen bakom vinstdrivande arrangemang.

De lokala distriktens ovilja att ändå göra det fick nyligen Rikspolisstyrelsen att ta till hårda ord mot Stockholmspolisen, som dittills vägrat.

En räkning för 50 Cent-konserten får sannolikt konsekvenser även i det långa perspektivet.

– Polisen ska veta att en sådan påverkar det totala nöjesutbudet i Sandviken, säger Fredrik Granting, vd.

Han efterlyser också större tydlighet från polisens sida.

– En tydlighetsroll. Ska det vara så här ska det vara lika för alla, inte subjektiva bedömningar som leder fel, säger Fredrik Granting, och syftar på att det just nu verkar bero på var i landet en spelning hålls som avgör om det kommer en faktura efteråt.

Mer läsning

Annons