Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsundaskola godkänd med råge

/
  • NO-läraren Kajsa Enarsson på Årsunda Kyrkskola har mattelektion med eleverna Ellen, Hanna, Gustav och Tor.

På den tredje dagen började inspektörerna le.

Årsunda Kyrkskola klarade Skolinspektionens granskning galant.

– Efteråt blev det tårta, säger en glad Kajsa Enarsson, NO-lärare.

Annons

Skolinspektionen misstänkte att undervisningen i NO-ämnena kemi, biologi och fysik var för dålig i årskurserna 1–3.

Det kunde vara orsaken till att elever i högre årskurser aldrig hann ikapp och lärde sig så mycket som var tänkt. Därför valdes 23 kommunala och fristående skolor i hela landet ut för en noggrann inspektion.

En av dem var Årsunda Kyrkskola.

– Under tre dagar i september var två inspektörer här. De satt längst bak under alla lektioner och antecknade hela tiden. Först var det nervöst, säger Kajsa Enarsson, lärare.

Nervositeten över att vara konstant iakttagen gick snart över. Resultatet av inspektionen visade också att det inte fanns något att vara nervös över. Tvärtom var Skolinspektionen mycket nöjd.

– De tryckte mycket på att vi anpassade undervisningen till olika barns behov. Att det inte finns ett ”tak” i undervisningen, samtidigt som vi ger mycket stöd till de elever som behöver det. Och att vi fick med elever som inte är aktiva själva, säger Kajsa Enarsson.

Utredaren Jens Petersson, den ene granskaren från Skolinspektionen, utvecklar.

– Det var mycket som var bra. Framförallt hade man skapat förutsättningar för att lära sig, ett bra undervisningsklimat. Och alla, verkligen alla, elever ”togs med” och var delaktiga. Inställningen från lärarna var att alla kan blir hur bra som helst på NO-ämnena.

Under våren 2012 kommer den fullständiga rapporten om samtliga 23 grundskolor att publiceras. Men Årsunda Kyrkskola har redan fått den skriftliga bedömningen av det egna arbetet.

Dessutom förstod de redan när inspektörerna på den tredje och sista dagen av inspektionen såg litet mindre strikta ut, och till och med log, att de fått betyget mycket väl godkänd.

– Efteråt blev det tårta, säger Kajsa Enarsson, precis innan det är dags att inleda en mattelektion.

Mer läsning

Annons