Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad erkänner bränder

/

Den misstänkte mannen i Sandviken avslöjades av en DNA-träff på tändstickor som hittades vid en av brandplatserna.

Annons

En pappa som lyssnade på polisradion dygnet runt och tog med sig en då sexårig son i bilen för att titta på bränder.
En mamma som tvivlade på att han trodde sig kunna klara av ett av de enklaste jobben som fanns på arbetsmarknaden.
Förhören med mannen som misstänks för knappt tio anlagda bränder berättar om en kille som inte fick många chanser.
Några dagar försenat kom i går förmiddag åtalet mot en man i Sandviken. Misstankarna gäller nio fall av anlagda bränder och den första branden i en lång rad i utredningen gällde två sopkärl på Skogsfruvägen. Sedan fortsätter åtalspunkterna att staplas på varandra, och bland dem finns flera bränder på en adress på Tallbacksvägen.
Mannen kunde odramatiskt gripas i sin bostad i mitten av april. Anledningen var en DNA-träff på flera tändstickor som hittades vid en av brandplatserna, XL Bygg på Stallgatan.
I det första längre förhöret är det förhörsledarens kommentar att det finns "teknisk bevisning" som leder till ett genombrott. Efter en kort paus tar mannen på sig skulden för branden.
Ett återkommande mönster i alla de förhör som följer är att den åtalade försöker sätta en gräns, att "något mer" har han inte gjort. Men att han ändå har nära till att säga som det var, att det var han som tände på.
Mordbränder är erkänt svåra att klara upp. Beviskraven är höga och den tekniska bevisningen i form av DNA brukar ha brunnit upp. Mot den åtalade mannen från Sandviken finns ändå DNA-bevis, men även inloggningar i en tvättstuga där det brann, i tidsmässig anslutning till att det brann – trots att han hade både tvättmaskin och torktumlare i sin lägenhet.

I hans lägenhet fanns så gott som alla artiklar GD har publicerat om bränderna på Tallbacksvägen. Artiklarna är avfotograferade i förundersökningen. Att mannen sparade dem är klassiskt – de som anlägger bränderna följer rapporteringen, vill se hur mycket uppmärksamhet de väcker.
För den åtalade kanske det fanns en specifik person vars uppmärksamhet han ville väcka. Förhören med honom kommer tidigt in på varför han gjort detta. Det tar ett tag men till slut berättar han om sin pappa.
Denne mordhotade mamman så att den mycket unge pojken ringde polisens larmcentral, utan att våga säga något när polisen svarade. Han var, säger sonen i förhör, "fyllechaffis" åt sina bekanta – det hände att han tog med sin lilla pojke ut i bilen på nätterna för att skjutsa berusade personer.
Men framför allt hade pappan alltid polisradion påslagen. Dygnet runt, året om. Den åtalade berättar att han inte kunde göra läxorna. Pappan tog också med honom i bilen för att åka och titta på bränder – det knastrade på polisradion, någonstans brann det, och så åkte de iväg.
I dag har mannen ingen kontakt med sin pappa. Någon gång pratar han med sin mamma i mobiltelefon. Enligt den åtalade trodde mamman inte att han skulle klara av ett av de enklaste jobben på arbetsmarknaden efter det att sonen på egen hand och för första gången sökt och fått ett jobb.
Efter alla förhör med honom frågar förhörsledaren hur det känns.
– Skönt. Att sanningen kommer fram.

Fotnot:
Före rättegången ska den åtalade genomgå en så kallad stor sinnesundersökning. Detta sedan en första undersökning inte kunde utesluta en allvarlig psykisk störning. Rättegången hålls därmed inte förrän i slutet av juni eller i juli.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons