Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen åker på byggarbetsplats

/
  • Eldsjälen Kristoffer Lindau vill starta en förening för att på bästa sätt förvalta skateboardparken.
  • Bara några meter från barnen och leken tömdes ett helt lastbilsflak med jord under tisdagen.
  • – Det finns inga avspärrningar, barnen leker på en arbetsplats, säger Kristoffer Lindau. Men Åke Mattsson sade under tisdagen att skyltar ska sättas upp och att åkning i skateparken fortfarande är förbjudet.
  • Didrik Eriksson, 15, bor i Västerås och är i Sandviken för att hälsa på släktingar. Han passar då på att åka BMX- cykel i den nya skateparken på Jernvallen.

Skateboardparken i Sandviken har länge varit efterlängtad och redan innan den är klar har ungdomar börjat åka i anläggningen. Men än så länge är det en byggarbetsplats där tunga fordon arbetar.

Annons

Kristoffer Lindau har nyligen flyttat till Sandviken och när han för några dagar sedan var nere vid den nya skateboard parken på Jernvallsområdet, lade han märke till att barn och ungdomar redan har börjat använda anläggningen. Problemet är bara att den ännu inte är klar. Under tisdagsförmiddagen kom en lastbil från byggföretaget som bland annat anlägger gräsmattorna runt skatebanan.

– Den tömde ett lastbilsflak med jord, bara några meter från platsen där barn cyklade och åkte sparkcykel.

När GD besökte platsen under tisdagen fanns inte några skyltar som säger att det fortfarande är en byggarbetsplats och barnen kunde ostört ta sig in och åka.

Kristoffer Lindau menar att de leker på en arbetsplats som inte har några avspärrningar. Sebastian Falk, som arbetar inom SAIK, kom förbi under dagen och han höll med Kristoffer Lindau och menade att platsen kändes oplanerad.

– När man bygger måste man göra klart allt innan man lämnar över arbetet. Jag förstår att barnen är här och leker. Det kommer de ju vara tills någon kommer och säger till, säger Sebastian Falk.

BJ Markbyggnads AB är det företag som just nu arbetar med att anlägga gräsmatta kring skateparken. Åke Mattsson som arbetar med projektering och kalkylering på företaget var på plats under tisdagsförmiddagen för att inspektera och vara med när lasten med jord dumpades. Han berättar att han stod och tittade bakom lastbilen när lasten släpptes så att ingen kom i vägen. Åke Mattsson berättar även att de tidigare har satt upp avspärrningar.

– Vi har satt upp stängsel tidigare och haft plastnät som tillfällig avstängning för vår ingång när vi inte är där. Men nu har vi sett att någon har tagit bort gallren.

Han förklarar att skateparken ännu inte är öppen och den därmed inte ska användas.

– Det ska inte vara någon där när vi jobbar, inte annars heller. Inte så länge det är ett arbetsområde. För att förtydliga det ska vi sätta upp skyltar under dagen (läs tisdag) där det står att obehöriga inte har tillträde innan arbetet är klart.

Åke Mattsson menar att företagets bedömning är att området är deras ansvar så länge de jobbar där. Men han tycker också att det bör finnas ett föräldraansvar så att barnen inte bryter sig in ändå och använder parken.

Under tisdagen gick Kristoffer Lindau runt och samlade in namn för att kunna organisera en ideell förening som kan anordna tävlingar och events i skateparken.

– Jag vill dra igång en förening, tanken är att föräldrarna ska kunna engagera sig och vara med. Har man en förening kan man ju diskutera tillsammans vad man vill göra av det hela.

Mer läsning

Annons