Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen kräver närproducerad mat

/

Barnen på Kungsgårdens skola har startat en namninsamling för närproducerad mat.

– Varför ska det komma hit mat med flygplan när vi har mat i Sverige, frågar sig Moa Mohlén, som går i tvåan.

Annons

Det var på ett klassråd i klass 2 på Kungsgårdens skola som frågan om maten kom upp. Klassen hade sett ett avsnitt av SVT-programmet Lilla Aktuellt där ett inslag handlade om långa mattransporter.

Orimligt tyckte eleverna att mat ska fraktas runt hela jordklotet när det finns så mycket mat i Sverige. En av eleverna, William Haga, startade en namninsamling och den närmar sig nu 200 namn.

Uppslutningen bland barnen på skolan blev i det närmaste total, och många vuxna har också skrivit på.

Moa Mohlén förklarar hur hon tänkte när hon skrev på.

– Jag vill att vi ska tänka på miljön. Varför ska det komma hit mat med flygplan när vi har mat i Sverige, säger hon, och får medhåll av klasskompisarna Disa Sjödin och Lilly Måhlén.

När GD är på besök på Kungsgårdens skola serveras det fisk från Nya Zeeland, ungefär så långt från Sverige det går att komma. Onödigt, tycker eleverna, men ingen har några synpunkter på matens smak, tvärtom.

Kocken Ingrid Larsson får många frågor från barnen om var maten kommer ifrån och om vad som finns i den. Men det har hon inget emot.

– Det är bara roligt att de är intresserade, säger hon

Eleverna ska ta sina önskemål och sina namnlistor till Sandvikens kommuns kostchef Maria Eriksson i samband med nästa matråd. Maria Eriksson säger till Sveriges Radio Gävleborg att det inte kommer att bli helt lätt att förklara för eleverna hur kommunens upphandling av skolmat begränsas av upphandlingsreglerna.

Mer läsning

Annons