Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnevik gripen för sexbrott

Sandviks mångårige ordförande och numera hedersordförande Percy Barnevik, 71, greps i förrgår i London, misstänkt för sexualbrott.
– Det är förföljelse från en person som håller på att jävlas, säger han till Expressen.

Annons

Barnevik uppsökte frivilligt polisen för att ta del av anklagelserna. Han släpptes därefter mot borgen. Svenska UD har fått information om gripandet och följer ärendet.

– Vi har blivit kontaktade av polisen om att en svensk medborgare har hörts i London men ingen har begärt hjälp från ambassaden, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Den brittiska polisen är förtegen om omständigheterna men säger att det inte rör sig om våldtäkt. Barnevik nekar bestämt till anklagelserna.

– Som offentlig person blir du utsatt för folk som vill ha pengar och inflytande, säger han.

Anmälan om det påstådda brottet gjordes i april i år.

– Utredningen pågår och vi håller på att samla in material. För närvarande är han släppt mot borgen och i oktober kommer han att antingen bli åtalad eller släppas mot borgen igen. Det kan också bli så att han släpps direkt utan vidare åtgärder, säger en talesman för Metropolitan Police, även kallad Scotland Yard, till TT.

Percy Barnevik inledde sin karriär inom näringslivet på Sandvik och arbetade inom koncernen åren 1969-1980, varav perioden 1979-1980 som vice verkställande direktör.

1983-2002 satt han som Sandviks styrelseordförande och utnämndes därefter till hedersordförande.

Mest känd för den svenska allmänheten är han sannolikt för sin tid som chef på ABB mellan 1988 och 1996.

Efter att av ABB ha fått den då hittills största pensionen i Sverige valde Barnevik att satsa stora pengar på välgörenhet.

Han har kritiserat Sandviks beslut att flytta huvudkontoret från Sandviken till Stockholm.

Mer läsning

Annons