Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batti får skadestånd av JK

/

Av hovrättens dom framgår att Battal Batti spelade en bakomliggande roll i knivbråket på Nya Bruket.
Det hindrar honom inte från att inkassera 25 000 kronor i skadestånd eftersom han suttit oskyldigt häktad.

Annons

I torsdags kom hovrättsdomen efter knivbråket på Nya Bruket. Sandvikenpolitikern Battal Battis släktingar dömdes alla tre till två års fängelse för grov misshandel.

Samma dag meddelade Justiekanslern, JK, att Battal Batti skulle få 25 000 kronor i skadestånd för den tid som han suttit oskyldigt häktad som misstänkt för anstiftan till mordförsök.

Hovrättsdomen och JK:s beslut står i rak motsats till varandra. Hovrätten konstaterar nämligen i domen att politikern var den som uppmanade sin släkting att ”lösa problemen” med släkten som bor på Nya Bruket.

Enligt hovrätten är det utrett att Battal Batti sa till sin släkting att i första hand ”prata”. Men enligt släktingen var det inte uteslutet ”att våld skulle komma att användas”.

Om släktingen vägrade utföra uppdraget skulle det ”få långtgående konsekvenser för honom inom släkten Batti”. Han berättade också för rätten att Battal Batti ”är en person i släkten som han har lärt sig att se upp till och respektera”.

Motivet till knivöverfallet skulle dels vara en ekonomisk tvist om underhållet för ett barn som en av Battal Battis släktingar har med en man i den andra släkten. Denne man grälade om detta med Battal Batti på ett apotek en tid innan överfallet.

Hovrätten konstaterar också att släkten Batti planerade att utföra angreppen mot den andra släkten. Bevis är dels den täta telefontrafiken mellan Battal Batti och de dömda släktingarna i direkt anslutning till knivöverfallet och dels att släktingarna beväpnat sig med avsikten att använda våld.

Av hovrättsdomen att döma så råder det ingen tvekan om att Battal Batti haft ett finger med i spelet till det som kom att utvecklas till ett blodigt knivslagsmål där åtminstone en man var nära att dö av sina skador.

Battal Batti häktades ju också för anstiftan till mordförsök av åklagaren Mikael Hammarstrand. Förundersökningen togs sedan över av åklagaren Christer Sammens som ansåg att bevisningen mot Batti inte skulle hålla för ett åtal.

– Att han har pratat i telefon med sina släktingar är en sak. Men även om hovrättens resonemang nu pekar åt ett håll så är det inte bevisat att Battal Batti sa åt sina släktingar att beväpna sig och ge sig på de andra med knivar, förklarar Christer Sammens.

Av den anledningen lade han också ned förundersökningen i somras. Battal Batti släpptes ur häktet efter att ha suttit inspärrad i åtta dagar och hans roll i knivbråket blev därför aldrig prövad i rätten. Efter att han släpptes ansökte Battal Batti om skadestånd vilket Justitiekanslern nu har beviljat.

Mer läsning

Annons