Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre boende för flyktingbarnen

/
  • Camilla Nessbjer, föreståndare, med Uka, 17-årig flykting från Mongoliet som kom till Sverige för ett år sedan.
  • ”Pyssel-rum” för allt möjligt – bland annat studier för flyktingbarnen som går på Bessemer och Söderskolan. Renate Almén, S, ordförande i ifo-nämnden, kom på invigningen i går.

Flyktingbarn som kommer till Sandviken har fått nya och bättre anpassade lägenheter och utrymmen sedan Pangea flyttat från Björksätra till Norrsätra.

Annons

Fram tills nyligen har ensamkommande flyktingbarn som fått boende i Sandviken i väntan på beslut om att få stanna i Sverige bott i Björksätra.

Där har lägenheterna legat utspridda över området, något som Socialstyrelsen anmärkte på i en tillsyn:

– Det var inte optimalt, ansåg man, framförallt för tillgänglighetens skull. Blev någon ledsen på natten var de tvungna att bege sig utomhus för att komma i kontakt med någon av oss i personalen, säger Camilla Nessbjer, enhetschef för boendet, Pangea.

Men nu har det blivit ändring på det sedan lägenheterna i två trappuppgångar på Tallbacksvägen i Norrsätra tagits i anspråk för flyktingbarnens räkning.

Kök och personalutrymmen finns i en bostad på markplan och den som vill prata med någon av behandlingsassistenterna behöver bara ta trappan ned.

Lokalerna är också rymligare:

– Att de inte sitter på varandra tror jag gör att det blir mindre konflikter, säger Camilla Nessbjer.

Inflyttningen började under mars. Utom datorrum och ”pyssel-rum” för bland annat läxläsning finns ett pingisrum i källaren.

Just nu bor sex flickor och sex pojkar i lägenheterna på Tallbackvägen. De är i åldrarna 15-18 år och kommer från Afghanistan, Eritrea och Mongoliet.

Mer läsning

Annons