Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vinst än väntat

Samtidigt som beskeden om varslen kommer redovisar Sandvik en vinst på 1,1 miljarder kronor före skatt för det tredje kvartalet. Det är bättre än vad analytikerna väntat sig.

Annons

Sandvik redovisar en vinst före skatt på 1110 miljoner kronor för tredje kvartalet 2011. Det kan jämföras med vinsten på 2 120 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 1 087 miljoner kronor.

I resultatet ingår en nedskrivning av goodwill och omstruktureringskostnader på totalt cirka 1,7 miljarder kronor.

Faktureringen steg till 23 528 miljoner kronor, från 20 241 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången steg till 24 825 miljoner kronor, från 21 523 miljoner kronor året innan.

Koncernchefen Olof Faxander kommenterar resultatet så här i delårsrapporten:

– Affärsläget var, med undantag för vissa segment, positivt under det tredje kvartalet och både orderingång och fakturering utvecklades väl. Efterfrågan var hög för både Sandvik Mining and Construction och Sandvik Tooling men försvagades för vissa produktgrupper inom Sandvik Materials Technology. Den nordamerikanska marknaden utvecklades positivt i kvartalet liksom Sydamerika och Australien medan efterfrågan planade ut i vissa segment i både Europa och Asien.

– Det tredje kvartalet är normalt det säsongsmässigt svagaste under året med något lägre fakturering och högre relativ kapitalbindning vilket förväntas normaliseras de kommande kvartalen. Mot bakgrund av den ökade makroosäkerheten på marknaden har vi en ökad beredskap för en eventuellt svagare konjunktur utveckling de kommande kvartalen, säger Olof Faxander.

Mer läsning

Annons