Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om mer pengar ger mindre grupper på fritids

I Sandviken har barngrupperna på fritidshemmen ett snitt på 50 barn per grupp, medan rikssnittet är 38 barn. Det är tolv fler barn per grupp. Samtidigt går det i snitt 24 barn på en anställd, samma siffra i resten av Sverige är 21 barn per anställd.

Annons

GD berättade i slutet av april om en skrivelse till Kunskapskontoret, undertecknad fritidspedagogerna i Sandviken. De redogjorde för sin situation och undrade vad Kunskapsnämnden och kommunfullmäktige vill med fritidshem och fritidspedagoger i Sandviken. De är oroliga för hur deras situation ser ut.

Kunskapsnämnden bekräftar att kommunen måste satsa mer på fritidshemmen. I ett svar till fritidspedagogerna säger Ann-Catrin Brockman, S, Kunskapsnämndens ordförande, att resurser för mer personal och bättre arbetsmiljö är rätt väg att gå.

Hon skriver att utifrån den samlade bild som finns, bland annat från kvalitetsredovisningar och samtal med rektorer, så måste fokus läggas på fritidshemmen. Kunskapsförvaltningen fick också i uppdrag att titta över situationen i kommunen. Resultatet blev att pengar måste avsättas för mer personal och bättre lokaler och utemiljöer för fritidshemmen.

Detta skulle, enligt Ann-Catrin Brockmans, göra att skolorna bättre skulle kunna anpassa barngruppernas storlekar.

Frågan om mer pengar avgörs av kommunfullmäktige i juni, då budgetramar för 2011 ska diskuteras.

Mer läsning

Annons