Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Beslutet måste gå genom fullmäktige”

SEAB:s nya ledning var helt ovetande om delägarskapet i ProWin. Att Bixia gått ut offentligt och sagt det är något som upprör Kent Byman, marknadschef och ny ledamot i Bixias styrelse sedan Alfons Kubulenso avgått.

– Att de går ut och säger att vi är delägare är direkt olämpligt och fel. Det finns inget kommunalt beslut på att vi skulle vara det.

Annons

Efter att Alfons Kubulenso och Jan Davik avgick från sina poster inom Sandviken Energi i december ville Bixias chef komma upp till Sandviken och träffa Ann-Katrin Sundelius.

– Det hela var en artighetsvisit. De ville dels träffa den tillförordnade direktören, men eftersom vi är delägare ville de också höra vad som hade hänt med Alfons Kubulenso och Jan Davik. Men de hade också med sig en del avtal som skulle skrivas under, säger Kent Byman.

Bland avtalen fanns det ett om delägarskap i bolaget Bixia ProWin AB. Men de uppgifterna var helt nya för Kent Byman, Ann-Katrin Sundelius och Tomas Kärnström.

– Vi informerade Bixias chef om att vi inte kan skriva under det utan att få ett godkännande från kommunfullmäktige. Han bad oss då att gå den vägen, men vi hade ett styrelsemöte först där vi kom fram till att vi inte ska gå in i det bolaget. Vi har redan en annan satsning på vindkraft genom Samkraft.

Enligt Bixia är dock Sandviken Energi redan delägare i det nya bolaget. Anna Fjellner är PR- och pressansvarig på Bixia. I ett mejl till GD skriver hon ”Sandviken Energi är delägare i Bixia ProWin AB med 4,54 procent. Alfons Kubulenso som är ordinarie styrelseledamot och Jan Davik som är suppleant är fortfarande styrelseledamöter formellt sett. Det är således samma uppgifter som finns hos Bolagsverket.”

Men Kent Byman tillbakavisar det påståendet och sa i går att det är fel.

– Vi kan omöjligt förstå hur Bixia kan gå ut med sådana uppgifter. Varken vi, Alfons Kubulenso eller Jan Davik kan fatta ett sådant beslut. Det måste gå genom kommunfullmäktige. Det är jättekonstigt att de har gått ut med det här och det är något som jag ska ta reda på under styrelsesammanträde med Bixia i morgon.

Kommunalrådet Peter Kärnström, S, meddelar också att ett sådant bolagsengagemang måste gå genom kommunfullmäktige.

– Det är vår bolagspolicy, det måste upp i kommunfullmäktige innan papper kan skrivas.

Mer läsning

Annons