Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondenära nere för räkning

Företaget Bondenära i Storvik är nere för räkning. Grundaren Anne Johansson har nu tre månader på sig att lösa de ekonomiska problemen.

Annons

– Vi måste städa i det gamla bolaget, säger hon.
I sju år har företaget funnits. Affärsidén är att köpa råvaror från ekologiska producenter och leverera förbeställda matkassar hem till kunderna.
Företaget har drygt 40 underleverantörer och cirka 1 600 kunder i Gävleborg och Dalarna. Konceptet finns även i Uppsala och Värmland där verksamheterna drivs på franchisebasis.

På senare tid har de ekonomiska problemen vuxit. I dag har företaget 350 000 kronor i skulder till underleverantörerna.
– I första hand handlar det om några slakterier i Uppland som jag inte har kunnat betala. Det är jättetråkigt, säger Anne Johansson.
Enligt henne startade problemen under förra sommaren när ett kylrum gick sönder. Där fanns kött för 400 000 kronor som förstördes i värmen.

Försäkringen täckte halva skadan. För att få hjälp med resten vände sig Anne Johansson till Konsum Gävleborg som är delägare i företaget.
– De ville köpa ut mig och ta över varumärket. Men det kunde jag inte gå med på, det skulle innebära att jag förlorade internetadressen, affärssystemet och kundregistret, säger Anne Johansson.

Istället bytte hon namn på det ursprungliga aktiebolaget, från Bondenära till Majros levererar. Samtidigt startade hon en enskild firma som sedan dess har skött betalningarna till banken.
Nu har hon skickat in en konkursansökan för Majros levererar och en ansökan om rekonstruktion för den enskilda firman. Förhoppningen är att kunna starta ett nytt aktiebolag med namnet Bondenära och skriva kontrakt med fler entreprenörer som vill använda konceptet i andra delar av landet.

I dagsläget har hon fått in uppemot 50 sådana intresseanmälningar.
– Från varje franchiseföretag tar jag ut 50 000 kronor, så om jag plockar in tio stycken är de ekonomiska problemen lösta, säger Anne Johansson.
Men innan verksamheten kan expandera krävs omfattande investeringar. Det webbaserade affärssystemet måste byggas om för att bli attraktivare för franchisetagarna, köttleveranserna måste säkras genom ett eget slakteri och en fysisk butik ska öppnas i Storvik.

Problemet är att banken tvekar.
– Det är för stökigt i det gamla aktiebolaget, vi måste städa lite där. Men det finns potential i verksamheten och jag tror att det ska gå att lösa, säger Anne Johansson.
Klockan tickar. Om skulderna inte är betalda inom tre månader finns risk att även den enskilda firman försätts i konkurs.

Mer läsning

Annons