Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgare vill dra åt svångremmen

Moderaterna och Kristdemokraterna vill ge mindre pengar till flera av kommunens nämnder.
I sitt budgetförslag som de presenterade i går menar de att åtgärder behöver vidtas för att kommunen ska nå ett överskott redan nästa år.

Annons

– Vi ser varningssignaler att vi går mot ett större underskott, säger Riitta-Liisa Björk, M.

Samtliga nämnder måste klara sig med mindre pengar än vad majoriteten förslagit i sin budget.

Bland annat skriver de att majoriteten har visat låga resultat när det gäller att hjälpa människor till arbete. Enligt Moderaterna och Kristdemokraterna har det lett till höga kostnader för försörjningsstödet. Men i deras budget föreslås individ- och familjeomsorgsnämnden få ett minskat anslag med 2,5 procent.

– Det finns stor förbättringspotential i nämnden och de strider hela tiden för att effektivisera sig. Jag tror att de kan göra det, säger Riitta-Liisa Björk.

Övergripande i det lagda förslaget är att kommunen redan nästa år ska ha en marginal på två procent över budget. Det ska nås genom en rad sänkta anslag för alla nämnder på mellan fem och två procent. Men även kommunstyrelsen och dess förvaltning bör ha sänkta anslag, enligt förslaget. Den sammanlagda sänkningen är 12,5 procent av majoritetens budgetförslag.

– Alla verksamheter måste bära ett ekonomiskt ansvar så att vi kan komma upp på en nivå så att vi känner oss trygga att gå vidare. Vi behöver en ny politik och en ny ekonomi i kommunen.

Mer läsning

Annons