Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i utsatt område

/
  • Marit Håkansson säger att det brunnit minst två gånger förut i soprummet som drabbades av branden i går natt.

Fyra anlagda bränder plus en bilbrand har drabbat Norrsätra i Sandviken på kort tid. Natten till i går var det dags igen. Nu var det en garagebyggnad som sattes i brand.

Annons

Sandvikenhus förstärkte säkerheten vid huset på Tallbacksvägen 17 efter den tredje anlagda branden där i slutet av januari. Men kort därefter tändes det på i tvättstugan och samma natt sattes en bil utanför huset i brand.

Sandvikenhus har vidtagit rejäla åtgärder för att motverka bränderna.

– Jag skulle vilja säga att huset är Sandvikens brandsäkraste hus. Vi har tidlås både till källaren och till tvättstugan. Där finns också rörelsedetektorer som går direkt till SOS Alarm. Rent fysiskt har vi vidtagit de åtgärder som går att vidta, säger Mats Johansson, bostadskonsulent hos Sandvikenhus.

Natten till i går brann det lite längre ner på gatan, nära nummer 9. Den här gången hade någon tänt eld i ett soprum i garagelängan intill hyreshusen.

Polisen rubricerar brottet som mordbrand eftersom elden kunnat sprida sig till bilarna i garaget.

Gun Wallin bor i närheten och väcktes strax efter klockan fyra av brandbilarna som kom för att släcka elden.

Hon tittade ut genom fönstret.

– Jag såg inte att det brann, men jag såg massor med rök och var mest rädd för att bilarna skulle börja brinna, säger hon.

Hon oroas av de många bränderna i området.

– Det måste vara någon sjuk människa som gör det här. Det har brunnit förut i samma soprum. De hade gjort så fint där efter förra branden.

Marit Håkansson jobbar på hemtjänsten i Norrsätra. Hon misstänker att det är ungdomar som tuttar på i källare, tvättstugor och soprum.

– De har väl inget annat för sig. Men de som bor i nummer 17 är mer oroliga än de som bor här omkring.

Sandvikenhus höll möte i går om den senaste händelsen och beslutade att sätta in akuta åtgärder. Varje soprum i området ska nu få rökdetektorer och tagsystem med dörrar som öppnas med brickor.

– Det ska inte räcka med en nyckel för att ta sig in. Med tagsystemet kan vi också se vilka som rör sig i soprummet, säger Mats Johansson.

Sandvikenhus tänker också kontrollera samtliga soprum och se till att varje dörr går igen och i lås när de stängs.

Blir det utökad bevakning också?

– Vi utökar ronderingen. Men det är ett polisiärt arbete att sköta bevakningen, säger Mats Johansson.

Mer läsning

Annons