Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bronsfisk belöningen för god fiskevård i Storsjön

/
  • Johan Rune i Storsjöns fiskevårdsområdesförening tar emot Bronsfisken av riksdagsman Åke Sandström, c, från Västerbotten. Föreningen får Fiskevattenägarnas vandringspris bland annat för sitt arbete med elever i Kungsgårdens skola. Foto: Stéfan Estassy

SANDVIKEN Storsjöns fiskevårdsområdesförening fick pris vid en alldeles egen Nobellunch i Sandviken på måndagen. Priset var en tio kilo tung bronsfisk för ett bra fiskevårdande arbete. Lunchen var inte heller fy skam: strömmingsflundror, potatismos och lingonsylt.

Annons
I sex år har Fiskevattenägarna i Gävleborg och Dalarna, skogslänen som de kallar sig, delat ut ett vandringspris till en fiskevårdsområdesförening i regionen som utmärkt sig särskilt. Priset består av en öring i brons på en platta, diplom och blommor.
Redan 1999 bestämde Fiskevattenägarna att dela ut priset på just Nobeldagen. Marit Paulsen drev på för att lunchen alltid skulle vara stekt strömming, potatismos och lingonsylt. Det vill säga varor från regionen.

I år gick priset till Storsjöns fiskevårdsområdesförening för deras, som det står i motiveringen, "långsiktiga arbete i fiskevårdsområdet". Till exempel gäller det tillsyn, service och kortförsäljning. Speciellt viktigt var, tyckte juryn, Storsjöprojektet för skolungdom där man samarbetat med Kungsgårdens skola.
Förutom prisutdelningen ägnades dagen åt en kortare paneldiskussion mellan riksdagsledamöterna Hans Backman, fp, Raimo Pärssinen, s, Tomas Tobé, m, och Åke Sandström, c. Ämnet var energi, fiske och vatten.

Lotta Hildingson
026-159621
lotta.hildingson@gd.se
Annons