Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggans öde avgörs i maj

Den 8 maj hålls ett möte mellan landstinget och gästrikekommunerna med anledning av att avtalet om den så kallade Bryggan sagts upp av landstinget.

Annons

– Jag hoppas innerligt att vi kan fortsätta i någon form, säger Marie Bergqvist, administrativ chef på skolkontoret i Sandviken.

Bryggans huvudsyfte är att på olika sätt hjälpa och förbereda barn med särskilda behov inför skolstarten.

I sju år har gästrikekommunerna drivit verksamheten i samarbete med landstinget – och det på ett framgångsrikt sätt, enligt Marie Bergqvist. Därför orsakade det en hel del förundran och oro när landstinget plötsligt sa upp avtalet för några veckor sedan.

Landstinget med chefen för Division psykiatri och medicin, Roger O Nilsson, i spetsen menar att avtalen med gästrikekommunerna inte uppfyller kraven på likvärdighet eftersom alla kommuner i länet inte omfattas.

Men Marie Bergqvist tycker att signalerna från landstinget än så länge varit otydliga.

– Vi har pratat om hur verksamheten ska fortsätta men samtidigt har ju avtalet sagts upp, så var det kommer att landa känns osäkert, säger hon.

När ansvariga chefer från gästrikekommunerna tillsammans med personal från verksamheterna möter landstinget den 8 maj ska frågetecknen rätas ut. Det är i alla fall Marie Bergqvists förhoppning.

Det är stora värden som står på spel, menar hon. En kunskapsbank som byggts upp under sju år riskerar att gå förlorad.

– Vi är väldigt angelägna om att få fortsätta. Det har gett så mycket goda resultat och tog man bort det så tog man bort något väldigt värdefullt.

Mer läsning

Annons