Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bypass-operation” räddar SMT

/
  • Rörchefen Petra Einarsson assisterade SMT:s chef Jonas Gustavsson när bandet klipptes för den nya pressen. Fler bilder i bildspelet!
  • SMT-chefen Jonas Gustavsson testkörde den nya pressen.
  • Den nya pressen väger 165 ton.
  • – Det är inte så där jättestor skillnad jämfört med den gamla. Den gör tyngre och längre rör men det är samma spakar. Det blir lite varmare på sommaren också men det är smällar man får ta, sa extruderaren Magnus Wessling. Bakom honom bland andra SMT-chefen Jonas Gustavsson.
  • Rörchefen Petra Einarsson assisterade SMT:s chef Jonas Gustavsson när bandet klipptes för den nya pressen. Fler bilder i bildspelet!
  • – Nu är det upp till oss att realisera vad den här investeringen har gett oss, sa Per Lidström, produktenhetschef på Sandviken Hot.

På torsdagen invigdes den nya extrusionspressen på Sandvik i Sandviken. Den 165 ton tunga pressen får en nyckelroll i Sandvik Materials Technologys kamp för att öka lönsamheten.

Annons

Projektet att byta ut den 50 år gamla extrusionspressen mot en till stora delar helt ny beskrevs av ansvariga chefer som en bypass-operation av hela affärsområdet Sandvik Materials Technology, SMT.

Med den nya pressen på plats i Pressverk 62 kan kapaciteten i tillverkningen av sömlösa rör öka och det går dessutom att göra längre rör. En flaskhals i tillverkningen är borta.

Förbättringarna är viktiga inte minst när det gäller möjligheten att öka försäljningen till olje- och gasindustrin, något som är mycket viktigt för SMT.

– Nu är det upp till oss att realisera vad den här investeringen har gett oss, sa Per Lidström, produktenhetschef på Sandviken Hot, som är en försörjningsenhet för SMT:s rörenheter.

Pressen tillverkades i Spanien och fraktades i delar till ABB i Storvik, där den monterades. Transporten från Storvik till Sandviken tog ett dygn på ett 20-axlat lastbilssläp.

I somras lyftes pressen in genom ett hål i taket – med norra Europas största kran – och i augusti togs den i bruk.

Som mest jobbade 70–80 personer dygnet runt med förberedelserna.

– Det här är ett av de mest professionella projekten under mina år på Sandvik, från planering till genomförande och upprampning, sa rörchefen Petra Einarsson.

Vad hela paketet kostat är hemligt. Det finns fortfarande delar från den gamla pressen kvar men hade man bytt ut allt hade det handlat om ett pris på cirka 1,5 miljarder kronor, enligt Jonas Gustavsson, chef på SMT.

Gustavsson var mycket nöjd med att projektet gått att genomföra.

– Konsekvenserna om vi inte lyckats hade blivit stora, åt det negativa hållet, sa han.

SMT-chefen fick tillfälle att provköra den nya pressen i samband med invigningen av den. En som har större erfarenhet av det är extruderaren Magnus Wessling.

– Det är inte så där jättestor skillnad jämfört med den gamla. Den gör tyngre och längre rör men det är samma spakar. Det blir lite varmare på sommaren också men det är smällar man får ta, sa han.

Investeringen i den nya pressen är även en satsning på säkerheten, enligt Sandvik.

– Den står mer plant och är mer inkapslad. Den separerar människan från maskinen. Dessutom är all el omdragen, sa Petra Einarsson.

Det första röret i den nya pressen.

Mer läsning

Annons