Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill satsa 87 miljoner mer

När Centerpartiet på torsdagen presenterade sina budgetramar visade sig stora skillnader från majoritetens förslag. Centerns förslag innehåller 87 miljoner mer under de kommande tre åren.

– Majoriteten har tagit det lite försiktigare och räknat på ett lägre befolkningsantal och en lägre totalskatt med det, säger Carl-Ewert Ohlsson, C.

Annons

Förslaget som presenterades i går handlar mycket om strukturella förändringar och att tydliggöra olika verksamheters roller. Ett av partiets direktiv är att kultur och fritidsnämnden ska utreda ansvarsövertagande av Jernvallsområdet och titta på alternativet att upplösa Göransson arena AB. Fastigheterna skulle då enbart förvaltas av Specialfastigheter AB.
– Göransson arena bolaget ska inte hålla på med fastighetsfrågor. Sedan kanske det skulle bli kultur och fritid som driver arenan, om utredningen skulle visa att det var bättre. Jag vet inte hur många kommunala verksamheter som skulle tillåtas att dra hit 50 Cent och gå med underskott men ändå få kommunala bidrag.
Eftersom att Centerns ekonomiska förutsättningar bygger på SKL:s underlag, innebär det att nämnderna tilldelas mer pengar.
Bland annat föreslås arbetsmarknad och trafiknämnden får 78 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som nämnden får av majoriteten. Pengarna skulle delvis användas till samma typ av arbetsmarknadsprojekt som Vänsterpartiet har föreslagit.
– Det är fel att skicka ut ungdomar till ett liv med försörjningsstöd. Ungdomar upp till 24 år ska erbjudas anställning i kommunal regi under en sex månaders period.
Centerns förslag innehåller också en omfördelning av resurser från gymnasiet till grundskola och fritidshem. Samtidigt ska då gymnasiet anpassas till arbetsmarknadens behov.
– Vi måste se till att skapa utbildningar som ger jobb. Vi kan inte lura in 15-åringar på utbildningar som leder till arbetslöshet.
Ett av partiets andra förslag är att Sandviken ska bli en rökfri kommun.
– Anställda inom kommunala verksamheter ska inte få röka på arbetstid, men givetvis på raster. Det är en folkhälsofråga, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Mer läsning

Annons