Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum fylls med liv igen

/
  • Carina Rask-Jönsson har länge jobbat aktivt för ett attraktivare centrum i Sandviken. Nu börjar arbetet ge resultat.
  • Agneta Österberg, 39 år, med dottern Lisa Österberg, 7 år, Sandviken
– Det är ett hyfsat utbud, men hade kunnat vara fler klädaffärer. Jag vill gärna gynna handeln i Sandviken, men det vore bra om det fanns lite mer valmöjligheter här.
  • Margareta Hindrika, 77 år, Storvik
– Jag tycker att utbudet är helt okej. Jag handlar mest i Storvik, men åker till Sandviken två till tre gånger i månaden, bland annat för att handla kläder.
  • Lasse Lindroth, 53 år, Sandviken– Jag tycker att det har blivit sämre. Allt flyttar till Valbo. Jag saknar bland annat JC och Telia. Samtidigt är jag en riktig lokalpatriot och handlar i stort sett allt här.

Handeln i Sandviken är på frammarsch. Under det senaste året har flera av de lokaler som tidigare stod tomma fyllts med butiker.
– Sandvikens centrum har blivit ett bra alternativ till Valbo och Gävle, säger Carina Rask-Jönsson på Sandvikens Stadsutveckling.

Annons

Carina Rask-Jönsson har sitt kontor på andra våningen i en lokal på Hyttgatan. Här, något undangömt, men ändå mitt i hjärtat av staden, ligger vad som kanske kan sägas vara förklaringen till det senaste årets positiva centrumutveckling i Sandviken.

– Vi har jobbat oerhört målmedvetet sedan föreningen startade 1998, men det tar tid. Nu börjar arbetet ge resultat, säger Carina Rask-Jönsson.

Sandvikens Stadsutveckling är en ekonomisk förening som jobbar för en trivsammare stad. De drygt 100 medlemmarna är främst handlare, men även fastighetsägare och andra företagare. Kommunen stödjer verksamheten ekonomiskt.

Carina Rask-Jönsson är anställd på halvtid av föreningen. Hon har täta kontakter med medlemmarna och försöker förmå fastighetsägarna att hyra ut sina lokaler till hyresgäster som gör centrum mer livfullt.

– Ibland anlitar vi proffs, företag som är specialiserade på att ragga butiker, så att det blir långsiktiga lösningar, säger hon.

Så skedde exempelvis i fallet med Gallerian som för bara ett år sedan hade flera tomma lokaler. Nu har Kappahl, Kicks, Gameshop och Handlar’n kommit dit, och i stort sett alla utrymmen är uthyrda.

– Det roliga är att det också går bra för butikerna. Försäljningen har varit över förväntan. Särskilt Kappahl har det gått bra för, säger Carina Rask-Jönsson.

Mätningar visar att Gallerian hade 23 procent fler besökare i december 2008 än under samma månad föregående år.

Carina Rask-Jönsson tror att siffran kan ses som representativ för en ökad kundtillströmning i Sandvikens centrum överlag.

– Vi ser att det är mer folk här. Sandvikens centrum har blivit ett bra alternativ till Valbo och Gävle. Vi har lite udda affärer som Naja Design, Fru Nilsson, och Sandegårds, och vi har även de stora kedjorna som blir en värdemätare på om det är värt att satsa här.

Det är nu inte längre många lokaler i centrum som står tomma, men ett par exempel är Åhlénshuset och den tidigare Icabutiken bredvid bion. Båda lokalerna ägs av samma fastighetsägare. Enligt Carina Rask-Jönsson jobbas det på en lösning även där.

– Men lågkonjunkturen och den ekonomiska krisen gör att det dröjer längre än vad vi hade räknat med, säger hon.

Vilka utmaningar ser hon då att handeln i Sandviken står inför?

– Den stora utmaningen är definitivt att bibehålla och öka försäljningen, kanske genom fortsatta utbildningar i kundbemötande. Kanske ska vi också försöka samla liknade branscher bredvid varandra genom platsbyten.

” Vi har jobbat oerhört målmedvetet sedan föreningen startade 1998, men det tar tid. Nu börjar arbetet ge resultat.”

Mer läsning

Annons