Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

College bättre för både elever och arbetsgivare

/
  • Invigningen hölls i teatern i Folkets hus med många talare och spex.
  • Linnéa Andersson och Mikaela Dufvenberg går båda två första året på omvårdnadsprogrammet. De ser fram emot att få göra mer praktik genom det nya vård- och omsorgscollege som nu startar.

I går invigdes Sandviken-Hofors vård- och omsorgscollege.
Det är en satsning där skola och arbetsgivare ska ha ett nära samarbete för att säkra kvaliteten på utbildningen.

Annons

Stämningen var hög i teatern på Folkets hus i Sandviken i går. Invigningen inleddes med ett tal av kommunalrådet Peter Kärnström.

– Kompetensfrågor är viktiga för företag och kommunen är ett storföretag. Vård- och omsorgscollege spår en lysande framtid. Jobben kommer att behövas, sa han i sitt tal.

Rent konkret innebär satsningen att vård- och omsorgsutbildningen ska kvalitetssäkras, menar David Norman, projektledare för vård- och omsorgs–college. Det görs bland annat genom en större samverkan mellan skola och arbetsgivare.

– Arbetsgivarna får möjlighet att påverka genom att det finns en fördjupningsdel på 500 poäng inom utbildningen och den delen får arbetsgivarna vara med och påverka, så att det blir mer riktat och eleverna blir mer anställningsbara.

En annan del kommer att vara att det blir ett ökat elevinflytande, men också en ökad mix av teori och praktik ska hjälpa eleverna att få en större förståelse för arbetslivet.

Linnéa Andersson och Mikaela Dufvenberg går båda första året på vård- och omsorgsprogrammet i Sandviken.

De tycker båda två att det är bra att eleverna har ett större inflytande och att det finns en ökad möjlighet till praktik.

– Det är bra för att vi som elever får vara med och påverka utbildning och innehåll. Vi tycker att det har varit för lite praktik. Så nu får vi blanda teori och praktik på ett bättre sätt, säger Mikaela Dufvenberg.

– Man lär sig bäst när man får möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper praktiskt. Nu har vi 15 veckor på tre år. Men nu kan det nog bli mer, säger Linnéa Andersson.

Mer läsning

Annons