Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagkirurgin försvinner från Sandviken

/

Nu är det klart att dagkirurgin försvinner från Sandviken. Med blott två rösters övervikt lyckades landstingets styrande partier i går driva igenom förslaget att centralisera verksamheten till Gävle.

Annons

Det blev som väntat en hård politisk kamp när frågan skulle avgöras i landstingsfullmäktige.

Majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – stod helt ensamma bakom det omstridda förslaget att slå ihop enheten med den dagkirurgiska verksamheten vid Gävle sjukhus. Hela oppositionen – Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – var emot. När det kom till votering var utgången osäker eftersom majoriteten bara har ett mandats övervikt. Men de tre partierna lyckades hålla ihop sina styrkor och vann med 38–36. En ledamot i oppositionen lade ner sin röst.

Det här betyder att alla dagkirurgiska operationer i Gästrikland från och med hösten 2014 kommer att göras i nya skräddarsydda lokaler i det nya operationshuset vid Gävle sjukhus. Det kommer att ge verksamheten helt andra utvecklingsmöjligheter än i dag, framhöll landstingsrådet Maria Aspers, MP.
– Man har slagit i taket i Sandviken, sa hon.

Framförallt är det lokaler och tekniska lösningar som inte håller måttet i Sandviken. Avsaknaden av akutsjukvårdsresurser begränsar också möjligheterna.
Joe Eriksson-Gladh, Sjukvårdspartiet, ser beslutet som ett bittert nederlag för Sandviken.
– Vår stolthet över dagkirurgin är påtaglig, den är väl i paritet med den vi känner för Göranssons Arena, sa han.

Ingemar Kalén, Kristdemokraternas oppositionsråd, var också deppig.
– Utvecklingen i landstinget är tydligen att allt ska till Gävle.

Mer läsning

Annons