Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga IT-lösningar en hälsofara

/

Dåliga IT-system knäcker oss på jobbet. Det menar Jonas Söderström, som höll föreläsningen "Jävla skitsystem" på IT-Forum.

Annons

Den som tycker att allt alltid fungerar perfekt när ett nytt system tas i bruk i arbetsplatsens IT-miljö kan sluta läsa här. Till alla andra hade Jonas Söderström några tröstande ord när han talade på IT-Forum på Sandbacka Park i går.

– Många tror ju att det är dom själva det är fel på när det inte fungerar, men så är det ju inte.

Jonas Söderström är författare, informationsarkitekt och konsult och han har följt digitaliseringsboomen inom det svenska arbetslivet på nära håll. Det var på 1990-talet utvecklingen tog fart inom ett flertal sektorer som tidigare varit "förskonade".

– Från mitten av 1990-talet till mitten av 2000-talet så fördubblades också andelen som rapporterat att de känner svår stress eller psykisk påverkan i sitt arbete.

Stressen har bland anat kunnat härledas till administrativa uppgifter som inte upplevs som en del av det "riktiga" arbetet och fungerar systemen dessutom dåligt kan det bli väldigt jobbigt.

Jonas Söderström gav några exempel från verkligheten:

* Ett företag någonstans i Sverige körde det nya lönesystemet för första gången. Förvånade medarbetare fick löner på allt mellan noll och halv miljon kronor men vad värre var hade samma system en längre tid använts för att fakturera företagets kunder.

* Ett annat företag körde två parallella system där ett kortkommando i det ena systemet tog användaren vidare till nästa steg. I det andra systemet betydde samma kommando "stäng utan att spara".

Enligt Jonas Söderström kan problem förebyggas genom att personalen ges bättre utbildning i de system som används.

– Utbildningen är något det ofta sparas in på när projekten drar ut på tiden. Man måste också vara beredd på att det kan bli jobbigt den första tiden när ett nytt system tas i bruk och att man kanske måste gå ner i produktionstakt.

Mer läsning

Annons