Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt märkta kemikalier bakom branden på Sandvik

Dålig märkning på de 500 kilos säckar med kemikalier som tillsätts i lutbadet låg bakom branden. Men det var långt ifrån bara en säck som var dåligt märkt.

Annons

I Gästrike räddningstjänsts utredning hänvisar man till försäkringsbolaget FM Globals utredning om av vad som låg bakom olyckan. Deras slutsats är att branden orsakades av att innehållet i den säck som tillsattes i lutbadet inte utgjordes av ren natriumhydroxid, utan innehöll även natriumkarbonat, där kol är en av beståndsdelarna. Ett ämne som reagerade mycket kraftigt vid kontakt med den starka värmen från lutbadet. Utredarna skriver att

”Märkningen på säcken som skulle doseras saknades delvis. Den kvarvarande informationen angav att säcken innehöll natriumhydroxid.”

En minst sagt viktigt del av informationen på etiketten hade alltså på något sätt fallit bort. Säckarna med kemikalier som levereras till Wire och anläggningen Betning 60, kommer från en annan enhet. En undersökning visade att dessa 500 kilos säckar hade samma bristfälliga märkning som de som fanns vid den brandhärjade anläggningen Betning 60. De visade alltså bara ett av de två ämnen som fanns i säckarna.

Mer läsning

Annons