Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där det finns vatten finns sjöflyg

/
  • Svenska Sjöflygföreningen har 225 medlemmar. I går dök ett 60-tal av dem upp på jubileumsträffen i Årsunda.
  • Susanne Sundqvist, moderata politikerna Daniel Sjöberg och Riita-Lisa Björk samt SSA-ordförande Stig Aggvall och Tommy Sundqvist framför ett sjöflygplan som bland annat används som taxiplan i Stockholms skärgård.
  • Gerald Erndt från Tyskland deltog i träffen på Strandbaden.

Friheten att kunna flyga nästan var som helst. Det är tjusningen med sjöflyg, enligt Stig Aggvall, ordförande i Svenska Sjöflygföreningen.
– Det finns över 110 000 sjöar som är längre än tre kilometer i det här landet. Och sen har vi ju alltid havet där vi kan landa.

Annons

Svenska Sjöflygföreningen, SSA, bildades för 20 år sedan och höll sitt första årsmöte i just Årsunda.

I går var det dags för en jubileumsträff vid Strandbaden men det risiga vädret gjorde att många lämnade sina plan hemma.

– Det är väl tio plan här, säger Susanne Sundqvist från SSA och slänger en blick längs strandkanten där planen står uppradade.

Gerald Erndt och Stefan Mommertz från Tyskland hör till de långväga gästerna.

– Vi åkte från Essen i onsdags och flög till Lidköping. Där stannade vi hos en kompis i två dagar innan vi flög hit, säger Gerald Erndt.

Efter Årsundaträffen flyger de vidare norrut och in över grannlandet Norge.

– Vi vill till Lofoten och Nordkap.

Enligt Stig Aggvall, ordförande i SSA, är sjöflyg det perfekta färdmedlet för den som snabbt vill komma ut i naturen. Själv flyger han gärna till de svenska fjällen med sitt plan.

– När jag landat kan jag passa på att fiska eller gå upp på en fjälltopp. Med min maskin kan man flyga i fem och en halv timme, alltså från Stockholm till Kiruna. Problemet är att tanka eftersom vi har ett särskilt bränsle, säger han.

Mer läsning

Annons