Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är som ett stort sorgearbete”

/
  • Mats Kullman har jobbat på Sandvikens Tryckeri i 15 år.
  • – Det var ett jättejobbigt beslut att ta och jag lider verkligen med personalen, säger vd Håkan Andersson om varlset.

I måndags kom beskedet att Sandvikens Tryckeri lägger ner produktionen i Sandviken. För personalen följer nu två tunga månader fram till årsskiftet då de sista trycksakerna beräknas lämna pressarna.

– Det är som ett stort sorgearbete, säger tryckaren Mats Kullman.

Annons

Tidigare i höst blev det klart att tryckeriföretaget Edita Västra Aros köper 70 procent av aktierna i Sandvikens Tryckeri. Mats Kullman, 45 – anställd sedan 15 år och GS-fackets klubbordförande i Sandviken – fick beskedet om affären på ett möte med ledningen i början på oktober.

– Efter det mötet åkte jag hem och tog fram mina betyg, säger han.

Men trots att han befarade att det kunde gå illa så gick det ändå sämre än väntat. I måndags meddelade företagsledningen att produktionen läggs ner helt och att 18 anställda blir av med jobbet.

– Jag hade väntat mig att det kanske kunde bli en mildare variant, att vi skulle klara oss med en nedskalning. Det alternativet har tydligen diskuterats också men nu blir det det värsta alternativet, säger han.

När GD besöker tryckeriet på Sandbacka Park ser arbetet ut att rulla på som vanligt. Men det är ont om leenden och ingen förutom Mats Kullman orkar prata med GD.

– Det är som ett stort sorgearbete. De finns de som jobbat här hela livet och de som kommit efter sina föräldrar hit. Det vore väl en sak om man visste att många inte trivts men här vet jag att alla har trivts bra. Det har varit ett jättebra ställe att jobba på.

Även verkställande direktören Håkan Andersson är tagen av allvaret i situationen.

– Det var ett jättejobbigt beslut att ta och jag lider verkligen med personalen. Men vi såg inte att vi hade något val, säger han.

Bakgrunden till försäljningen av Sandvikens Tryckeri och varselbeskedet i måndags är i stora drag att ökad konkurrens från digitala kanaler liksom från låglöneländer har satt hårt tryck på branschens aktörer och då särskilt de mindre. Sandvikens Tryckeri har lyckats hålla uppe omsättningen de senaste åren men minskade vinsten 2011.

– Det var en förutsättning att vi gick ihop med ett företag med större muskler, säger Håkan Andersson.

Sälj-, projektlednings- och prepressfunktionerna kommer att bli kvar i Sandviken men lokalerna på 1 800 kvadratmeter vid Sandbacka Park ska säljas.

För många av de varslade handlar det nu om att se sig om efter ny sysselsättning. För andra väntar pension.

Mats Kullman ser redan framåt.

– Jag har ett möte med en studievägledare på fredag.

Mer läsning

Annons