Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det blir tvångsförflyttning”

/
  • Patrik Harnesk och Sven Johansson i förgrunden bor på Posten. Anhöriga är Marianne och Ewe Jönsson, liksom Margareta och Lennart Carlsson i bakgrunden. Ingen vill flytta frivilligt från boendet.
  • Malin Kurvinen har jobbat tio år på gruppboendet.

Protesterna hjälpte inte. Kommunen vill fortfarande stänga boendet Posten och splittra den tajt sammansvetsade ”familjen” som bor där.

– Nej, jag vill bo med kompisar, säger Sven Johansson och slår näven i bordet.

Annons

Nu föreslås att handikappomsorgsnämnden ska rösta ja till att avveckla boendet Posten i centrala Sandviken. Där bor sex funktionshindrade män som levt tillsammans så länge att de numera betraktar sig som en familj.

De anhöriga rasar mot förslaget.

– På ren svenska är det för jävligt. Jag vill inte hota, men vi ska kämpa mot det här med alla medel och vi kan gå hur långt som helst för att killarna inte ska splittras, säger Ewe Jönsson, pappa till Christer, 48.

Tre av ”killarna” har varit där ända sedan boendet öppnade för 22 år sedan. De andra har bott där i 15, nio respektive fyra år.

Anställda och anhöriga fruktar att det blir kaos om ”killarna” placeras på olika boenden.

– Vi har träffat nämndens ordförande Patrik Häljeryd och då sa han att ingen skulle flyttas mot sin vilja, det tog vi fasta på. Men nu tycks det som om hans uttalande inte gäller längre, säger Ewe Jönsson.

Hans son föreslås flytta till ett boende i Björksätra. Men då skulle han få svårt att ta sig till dagverksamheten på Drömfabriken i centrala Sandviken.

Patrik Häljeryd menar att förslaget om nedläggning tagits fram efter dialog med de berörda.

Ewe Jönsson medger att en dialog förts, men att de aldrig kommit överens om vare sig att stänga ned Posten eller att splittra på killarna.

Patrik Häljeryd säger:

– Det är en känd önskan att ha kvar Posten. Men det finns inga möjligheter att realisera önskemålet. Lokalen har ett mycket eftersatt underhåll och är externt ägd.

Om de anhörigas önskan att gruppen inte ska splittras vid en flytt säger han:

– En del kan flytta i grupp. Andra har mer individuella behov.

Men de anhöriga säger att ingen av deras söner frivilligt kommer att lämna Posten.

– Det blir tvångsförflyttning, säger Ewe Jönsson.

Nästa vecka tas definitivt beslut vid ett nämndmöte.

Mer läsning

Annons